Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Máme recept na štěstí! Vyzkoušejte ho i vy

18. května 2011 | 09:48

Najít lásku trvá i několik let, dočkat se miminka devět měsíců, naučit se tancovat půl roku, pookřát po masáži hodinu, nabudit sebevědomí pár minut. Ale času, který obětujete hledání vlastního štěstí, nikdy nebudete litovat.

Všimla jste si, jakou dobu věnujete práci, manželovi, dětem, povinnostem a úkolům? A jak malinkatý kousek času vám zbývá pro sebe? „Většina žen si prostě ani nedovolí věnovat se sama sobě a dělat si radost. Mají pocit, že je na tom něco špatného,“ kroutí hlavou psycholožka Yvona Lucká.

Jenže to je cesta do naprostého vyčerpání a totální nespokojenosti. A pokud máte doma dceru, zaděláváte na těžký život i jí. „Když se zeptám maminky, jestli by si přála, aby se její dcera, pokud se v životě dostane do obtížné situace, chovala jako ona, většině matek dojde, že jim vlastně chtějí ukázat něco jiného. Že i když mám problém, můžu si jít zaplavat, jít do divadla, můžu se usmívat.

Myslím, že je to největší klenot, který můžeme svým dětem předat,“ říká psycholožka. Takže kvůli vám i vašim dětem si každé ráno v duchu zopakujte větu: „Myslet na sebe není sobectví!“ a podle toho si plánujte den, ale i celý život.

Kolik času na to potřebujete:

5 minut

Úsměv
Že za pět minut nestihnete vůbec nic? Tak schválně. Podívejte se do zrcadla a pět minut se na sebe usmívejte. Úsměv v zrcadle se odrazí do vaší duše i nálady na celý den.

15 minut

Snění
Tak dlouho potřebujete na krátkou ranní nebo večerní meditaci, během níž uvolníte svaly celého těla a napětí, které v sobě nosíte. Představte si sama sebe v co nejkrásnější situaci, o které už dávno sníte. Povalování na pláži u moře, romantickou večeři s nádherným mužem, procházku po jarní louce nebo erotickou masáž. Bude vám krásně, a navíc tím vysíláte do vesmíru svou objednávku. Vsadím se, že za nějakou dobu se váš sen vyplní.

20 minut

Ilustrační foto. Je-li doma zvykem milovat se jen o Vánocích, zadělavá si pár na infarkt!
Autor: Profimedia.cz
Sex
Milování sice netrvá tak dlouho, ale s příjemnou předehrou byste se na dvacetiminutovku doteků a intimní blízkosti s partnerem určitě dostala. A sex dokáže s vaši psychikou zázraky. Podle výzkumů je zdravý, probouzí hormony štěstí, a dokáže dokonce odbourávat deprese. Naučte se užívat si ho.

30 minut

Masáž
Krátkou masáž stihnete i během pauzy na oběd, a přitom vám dokáže zlepšit náladu na celý den. Zvlášť pokud si vyberete relaxační, po které budete mít spoustu energie, úsměv od ucha k uchu a skvělý pocit, že o vás na chvíli někdo tak nádherně pečoval.

1 hodina

Pohyb
Nikomu se nechce jít cvičit, běhat, tancovat nebo jezdit na kole. Zvlášť když se doma může povalovat v teplákách u televize a chroupat tyčinky. Jenže ten pocit, který po hodině jakéhokoli sportu zažijete, je k nezaplacení. Endorfiny pak budou ještě několik hodin řádit ve vašem těle a vám bude prostě báječně. Je to skvělá odměna za vaši námahu.

1 a půl hodiny

Film, divadlo
Krásný film nebo divadelní představení vám vyčistí hlavu, přijdete na jiné myšlenky a budete mít zas chvíli o čem přemýšlet. Zajděte si na Tančírnu do Divadla Radka Brzobohatého, zbrusu novou romantickou komedii Láska a jiné závislosti s Anne Hathaway a Jakem Gyllenhaalem nebo na představení Davida Prachaře a Vojty Dyka v pražském divadle La fabrika.

Pravidla saunování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
2 hodiny

Vířivka a sauna
Ideální je zkombinovat obě zábavy zároveň. Chvíli si nechte tělo hýčkat bublinkami a vodními proudy ve vířivce a pak si skočte do páry nebo sauny. Budete sice příjemně unavená, a navíc nádherně uvolněná.

Půl dne

Babinec s kamarádkou
Když si chcete opravdu udělat radost a trochu se nadechnout, udělejte si na odpoledne volno a vymyslete si program s nejlepší kamarádkou. U nakupování si užijete legraci, u kafe pocit porozumění a u baru ženskou hravost. V každém případě vám bude báječně.

Den

Hledání sebevědomí
Sebevědomý člověk je mnohem šťastnější. A ženské sebevědomí je třeba v sobě nejprve objevit a pak o něj pořádně a s láskou pečovat. Ptáte se jak? Existují kurzy zvyšování sebevědomí, hledání ženské síly i sexuality.

Dva dny

Lázně
Tenhle balzám na duši i tělo by si měla minimálně jednou za rok dopřát každá z nás. A nemusí vás trápit žádné zdravotní neduhy. Ne nadarmo se do lázní na víkend čím dál častěji objednávají utahané ženy, které v nich čerpají sílu.

Týden

Dovolená
Těch, které si myslí, že jsou perpetuum mobile, a pracují, dokud tělo vydrží, je spousta. Jenže dovolená není zbytečnost. Ideální je vyjet někam pryč z domova, protože jinak budete mít sklony místo relaxace mýt okna, přerovnávat skříně a okopávat zahradu. Buďte sobec a rozhodněte se, jestli by vám neudělal dobře týden bez rodiny, a klidně vyrazte. Vašim blízkým se za odměnu vrátí šťastná, spokojená a odpočatá máma a žena.

Existuje mnoho možností, jak se opálit i bez slunce.
Autor: Famous

Měsíc

Detoxikace
Vyzkoušela jsem to sama na sobě. Nepila alkohol ani kávu, jedla jen zdravé potraviny a cucala detoxikační tablety. A efekt? Vrátila se mi síla, ale i skvělá nálada. Chvíli člověk sice bojuje s chutěmi a vyplavováním jedů z těla, ale nakonec mi bylo nádherně. Alespoň jednou za rok to rozhodně stojí za to.

Půl roku

690590:gallery:true:trueKurz
V každém věku je bezva naučit se něco nového. Možná vám španělská slovíčka nepůjdou do hlavy tak rychle jako ve dvaceti, ale ten pocit, že jste to dokázala, je k nezaplacení. Vyberte si kurz, který vás bude bavit. Moje kamarádka Vlaďka se v padesáti letech naučila vyrábět šperky. Nechce se tím živit. Jen si tak dělá radost.

Rok

Naplňování snů
Jedna z věcí, které dělají člověka opravdu šťastným, jsou sny. Dokud dokážeme snít o čemkoli, jsme mladé a život nám otvírá dveře. A už vidina toho, že se i ty nejbláznivější vize jednou naplní, je skvělý životní motor. Nebojte se svých snů a pusťte je z uzdy.

Autor: Majka Vinická, Kbak