Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vánoce s Italem: Jaké připraví menu Manu?

Fotografie
4. prosince 2010 | 17:29

Nejslavnějším italským kuchařem je u nás bezesporu Emanuel Ridi. Co připravuje své rodině ke štědrovečerní večeři? „Vánoce v Česku jsou hodně podobné jako ty v severní Itálii. Ani štědrovečerní menu se moc neliší, jen ten kapr se v Itálii nejí,“ prozradil Blesk.cz Manu.

Inspirujte se italskými Vánoci. „U nás doma se na Vánoce jí spíš po italsku, takže samozřejmě 24. prosince nebude na stole chybět ryba – ale nebude to kapr, ale mořská ryba.“



Co se Emanuelovi na českých Vánocích líbí nejvíc? „Určitě cukroví. To je skvělé. Dostanu vždycky nadílku od babičky a nesmím zapomenout na fanynky, které mi posílají cukroví na ochutnání rovnou do restaurace.“

V české klasické kuchyni nejvíc ocení kachnu nebo husu, i když ty zrovna nepatří k vánoční klasice. „Škoda, že se tady nedá sehnat kapoun – vykastrovaní kouhoutci mají úžasné maso, sice tučnější, ale výborné. Toho bych si rád připravil.“

Vaření má v krvi

Před 17 lety přijel do Prahy a už tady zůstal. Vaření má tzv. v genech, restauraci provozovali už jeho prarodiče. Právě kuchařské umění babičky a dědečka je základem všeho, co učí vařit české diváky. Emanuel Ridi si otevřel restauraci v Praze, a již dva roky představuje klasickou italskou kuchyni v pořadu TV Prima každou neděli v 18 hodin. Je ženatý a s manželkou Janou má syna Giacoma.

Zuppa di orzo perlato - Kroupová polévka

Kroupová polévka chutná v Itálii stejně jako u nás
Autor: Scom
Suroviny na 4 porce:
100 g krup
20 g másla
1 mrkev
1 řapíkatý celer
80 g uzeného masa
2 brambory
pár bobkových listů
hrst pažitky, sůl

1. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme najemno nakrájený celer a mrkev. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme kroupy, uzené maso vcelku, bobkové listy a necháme hodinu a čtvrt vařit.
2. Po uplynulé době vyndáme uzené a nakrájíme ho na kostičky. Vrátíme zpět do polévky a přidáme ještě kostičky syrových brambor. Povaříme dalších 15 minut. Podáváme ozdobené pažitkou a bobkovým listem.

685526:gallery:true:trueAgnello, cace e ove - Jehněčí se sýrem a vejci

Suroviny na 4 porce:
750 g jehněčího masa
10 g sádla
1 cibule
100 g parmské šunky muškátový oříšek
1 dl bílého vína zeleninový vývar dle potřeby
50 g sýru pecorino
2 žloutky
citronová
šťáva mouka na obalení, sůl

1. V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme cibulku nakrájenou najemno a parmskou šunku nakrájenou na kostičky. Ochutíme solí a muškátovým oříškem a po chvíli restování zalijeme bílým vínem.
2. Jehněčí propereme pod vodou, nakrájíme na větší kostky, lehce obalíme v mouce a vhodíme do hrnce restovat. Podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme 2 hodiny vařit.
3. Po dvou hodinách stáhneme maso z ohně. V míse smícháme metličkou žloutky, šťávu z půlky citronu a nastrouhaný sýr a směs vlijeme do hrnce. Promícháme a podáváme – už nevaříme.

Gnocchi alla romana - Krupicové noky

685527:gallery:true:trueSuroviny na 4 porce:
200 g krupice
0,75 l mléka
50 g másla
3 žloutky
100 g sýru pecorino
sůl

1. V hrnci ohřejeme mléko s máslem, osolíme a přidáme krupici. Vaříme asi 20 minut, až směs zhoustne. Odstavíme z ohně a vmícháme žloutky a strouhaný sýr.
2. Hustou hmotu na prkýnku rozválíme na třícentimetrový plát a vykrajujeme kolečka (například skleničkou).
3. Kolečka naskládáme na máslem vymazaný plech, posypeme trochou sýra a dáme zapéct do předehřáté trouby na 200° asi 15 minut.

Torroncini morbidi - Turecký med po italsku

685530:gallery:true:trueSuroviny na 12 porcí:
450 g pomerančového medu (nebo med a pomerančová esence)
250 g loupaných a pražených mandlí
250 g cukru
3 bílky
50 g drcených pistácií
80 g moučkového cukru

1. Ve vodní lázni necháme 15 minut vařit med, musíme ho míchat, dokud nebude mít konzistenci vody. Pomalu přidáváme vyšlehané bílky, po pěti minutách cukr, a ještě deset minut mícháme. Poté odstavíme a vsypeme mandle a pistácie.
2. Směs vylijeme na plech vyložený pečicím papírem posypaný moučkovým cukrem, aby se k papíru směs nepřilepila. Vytvoříme placku, necháme chvilku vystydnout a dáme do mrazáku ztuhnout na půl hodiny.
3. Ztuhlý turecký med nakrájíme na malé trojúhelníčky. Med můžeme namočit do rozpuštěné čokolády.

Autor: Alena Němečková, Kšim