Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vysoký krevní tlak - nebezpečí pro naše srdce

Hroznové víno vám dodá energii
19. září 2009 | 12:02

Vysoký krevní tlak je dalším z faktorů, které mohou zvyšovat pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních onemocnění. V České republice je vysoký krevní tlak (tedy hodnotu vyšší než 140/90 mmHg) velkým problémem.

Nevyhýbá se přitom ani dětem. Ze studie Primární prevence časného rozvoje aterosklerózy u dětí, ukončené v České republice v roce 2008, vyplynulo, že zvýšené či vysoké hodnoty krevního tlaku mělo 8 % dětí ve věku 5, 13 a 17 let.

Čtěte také předchozí díly našeho seriálu:


Jak ale můžeme krevní tlak ovlivnit, pokud ho již máme zvýšený? Odpověď zní „úpravou životního stylu“. Zaměřit bychom se měli hlavně na 5 bodů.

1. Váha

o Jestliže vás kromě vysokého krevního tlaku trápí také nadváha či obezita (BMI vyšší než 24,9), je vhodné váhu snížit.

2. Pohyb

o Pravidelná pohybová aktivita má nejen příznivý vliv na snižování krevního tlaku, ale také na redukci hmotnosti I malé změny mohou hodně znamenat

– zkuste zrychlit chůzi při procházkách nebo vystoupit o zastávku dříve a dojít zbytek cesty pěšky. Pokud chcete začít s větší fyzickou zátěží, raději se o vhodném pohybu poraďte s odborníkem.

3. Jídelníček

o Někteří jedinci jsou hodně citliví na příjem soli/sodíku a její výrazné snížení pomůže upravit i krevní tlak. Nejvíce soli najdete v solených potravinách, uzeninách, slaných sýrech, potravinách ve slaných nálevech a pečivu. Nezapomínejte také na dostatečný příjem ovoce a zeleniny – díky obsahu draslíku pomáhají krevní tlak snižovat. Dodržovat byste měli také další zásady zdravé životosprávy, kam patří dostatečný příjem vlákniny, preference rostlinných olejů a produktů z nich vyrobených nebo nízkotučné mléčné výrobky a méně tučná masa

4. Pitný režim

o Mezi nevhodné nápoje patří nadměrná konzumace alkoholu a silné černé kávy (zejména nalačno). Pozor také na minerálky, které mohou obsahovat hodně sodíku)

5. Psychika

o Stres má negativní vliv na vysoký krevní tlak. Proto se snažte vypjaté situace zvládat s úsměvem. Nenechte psychickou nepohodu, aby ovlivnila Váš jídelníček.

Připraveno ve spolupráci s bezplatnou Informační linkou Flora 800 175 324

Autor: Věra Králová, lena
Diskuse ke článku
.
Související články