Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zelený čaj brání stárnutí i zhoubnému bujení

Čaj prospívá nejen při přechodných zdravotních potížích, ale pomáhá i při hubnutí a zpomaluje stárnutí.
11. září 2009 | 11:01

Experti zjistili, že účinek protirakovinotvorných látek, obsažených v zeleném čajiještě zesílí trocha citronové šťávy a cukru.

Milovníci zeleného čaje a skuteční gurmáni tohoto vzácného nápoje budou asi kroutit očima, ale horký nápoj z nefermentovaných lístků čajovníku je nejzdravější s přídavkem malého množství cukru a citronové šťávy. Ačkoli možná obě přísady potlačí originální chuť nápoje, přispějí k ještě lepšímu vstřebávání zdraví prospěšných látek do lidského organismu.

Čtěte také:
Tajemství zeleného čaje

Dva šálky denně vás ochrání před rakovinou vaječníků

Je libo šálek čaje?

Zhubněte 4 kila za 4 dny s čajovou dietou

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty ze skupiny katechinů. Tyto látky v těle ruší účinky volných radikálů a brání předčasné buněčné smrti, stárnutí i zhoubnému bujení. Jenže katechiny se vstřebávají do těla hůře, proto spousta těchto sloučenin odchází z těla nevyužita. Experti z americké Indiany ale zjistili, že po přidání kyseliny askorbové (vitaminu C) a malého množství cukru do zeleného čaje jsou katechiny stravitelnější a do těla se jich vstřebá mnohem více.

„Pokud si tedy nechcete do svého oblíbeného čaje mačkat citron, pak tam přidejte aspoň kapku oblíbeného džusu,“ radí docent Mario Ferruzzi z Purdue University v Indianě, jak do čaje dostat potřebný vitamin C.

. Pro posílení zdraví a při prevenci se doporučuje pít nápoj každé ráno nalačno, dále podle chuti a potřeby.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Famous