Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kocovina: Jak se jí zbavit?

Přehnali jste to na večírku s alkoholem? Sáhněte po osvědčeném vyprošťováku
31. prosince 2010 | 21:36

Palčivá bolest hlavy, sucho v puse, žaludek jako na vodě a celkový třes – to je kocovina. Kdo by ji neznal? Dostavuje se po bujarém večírku a sebere vám veškerou energii a náladu.

Závratě, bolest hlavy, zimnice, nevolnost – tak reaguje tělo na přemíru alkoholu. Téměř vždy zabere ovocný cukr, na nohy postaví i docela obyčejná česnečka. Někdo si chválí bylinkové čajíčky, jiný pilulky, další nedá dopustit na rajčatovou šťávu s citronem, pivo nebo kolu. Každá rada však může být zrádná: Co pomůže jednomu, druhému škodí!

Jako jed

Alkohol působí v těle jako neurotoxický jed. Když to s ním přeženete, dojde ke složité chemické reakci, kterou se tělo vyrovnává s otravou. Cítíte se unaveni, protože zpracování alkoholu odčerpává množství energie. Alkohol také pomáhá natahovat vodu do buněk, včetně těch v hlavě. Mozek se tak rozpíná a hlava třeští. Alkohol však zároveň odvodňuje, a to také vyvolává bolest hlavy. Žaludeční potíže souvisejí s podrážděním sliznic trávícího ústrojí.

Jak kocovině předejít

-    nepijte nikdy nalačno
-    alkohol konzumujte společně s velkým množstvím vody, předejtete dehydrataci
-    před oslavou spolkněte vitamin C a B
-    vybavte se preventivními nápoji a tabletami, které zmírňují nebo úplně předejdou kocovině – např. tablety Prevento nebo Antiethanol-07

Stojí za vyzkoušení

Přibližně hodinu před začátkem oslav snězte jeden celý  banán. Alkohol se pak rozkládá pomaleji a působí na organismus míň agresivně.

Jak kocovinu zmírnit

-    dejte si vyprošťovák v podobě piva, pokud máte ještě chuť na alkohol
-    pijte vhodné minerálky
-    dodejte tělu kofein (káva, kolové nápoje)
-    vyražte na čerstvý vzduch
-    dejte si nápoj Vyprošťovák nebo Samaritan

Stojí za vyzkoušení

Vyprošťováky z domácích zdrojů

Superrychlá česnečka
Do talíře dejte 2 stroužky rozetřeného česneku se solí, přidejte kapku oleje, pepř a zalijte vařící vodou

Opilcův záchranný čaj
Horkou vodou zalijte:
4 díly rozmarýnu
2 díly dobromysli
1 díl mateřídoušky
1 díl jalovce

Ranní pití: do sklenice vody dejte jednu čajovou lžičku sody a šťávu z jednoho citrónu

Bolest hlavy zmírní sex
Studie vědců americké Rutgersovy university prokázaly, že endorfin, který se uvolňuje v mozku při milování, působí jako analgetikum.
Další vhodné potraviny: vejce, pečivo, banány, med a chřest

782088:gallery:true:trueVyprošťováky z lékárny
Přípravků na zmírnění kocoviny je k dostání už docela dost. Neměli byste jim však věřit bez výhrad.

Prevento: užívá se před pitím, má mírnit následky kocoviny, Cena za 10 tablet:  60 korun782086:gallery:true:true

Vyprošťovák: Šumivé tablety, jejichž účinnou látkou je zažívací soda. Užívá se ráno při potížích. Cena za 20 tablet: 49 Kč

782087:gallery:true:true

 

 

 

 

 

 

782085:gallery:true:true

Antiethanol-07: Užívá se ještě před pitím alkoholu. Má mírnit příznaky kocoviny a chránit játra. Cena za 10 tablet: 200 Kč

Samaritan: užívá se druhý den, má mírnit kocovinu a uklidnit střeva. Cena za 8 sáčků: 45 Kč

Up! Euphory: díky antioxidantům předchází kocovině. Cena za 25 ml: 68 Kč

Pět bylinek, které chrání a pomáhají

Namáhaným játrům pomůže příroda!
Následujících pět bylin největší lidský orgán posiluje a podporuje proudění žluči.
Ostropestřec
Chrání játra, pomáhá odbourávat jedovaté látky a je pomocníkem při jaterních onemocněních.
Čaj: 1 čajová lžička ostropestřce na 150 ml studené vody, zahřejte, nechte vyluhovat 20 minut. Seženete i účinné preparáty s výtažkem této byliny v tabletách.
Smetánka lékařská
Podporuje léčbu onemocnění jater, obsažené hořké látky napomáhají proudění žluči. Pomáhá hlavně při detoxikaci.
Čaj: 2 čajové lžičky kořene pampelišky na 150 ml vody, nechte povařit a 10 minut vyluhovat.
Zeměžluč
Hořké látky podporují chuť, urychlují trávení a aktivují játra.
Čaj: 1 čajová lžička bylinek na 150 ml horké vody, nechte vyluhovat 10 minut. Nepijte, pokud máte žaludeční vředy.
Hořec žlutý
Hořčiny stimulují trávení, gentiopikrin chrání játra.
Čaj: ½ čajové lžičky prášku z kořene na 150 ml horké vody, nechte 10 minut vyluhovat. Nepijte při žaludečních vředech.
Artyčok
Různé flavonoidy a hořké látky, které artyčok obsahuje, stimulují játra, zvyšují proudění žluči a snižují hladinu cholesterolu.
Čaj: 1 čajová lžička listů artyčoku na 150 ml horké vody, nechte 10 minut vyluhovat. .

Autor: Iva Dvořáková