Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rakovina: Chcete léčit? Počkejte si, až někdo zemře!

Rakovinou prsu onemocní do konce roku ještě více než 500 žen.
10. listopadu 2010 | 10:27

Máte rakovinu? Litujeme, léčba se odkládá, přijďte příští rok! Anebo si počkejte, až někdo umře, zapíšeme vás do pořadníku. Tohle prý slyšeli lidé v některých nemocnicích s tím, že na nové pacienty nejsou peníze a pojišťovny přivřely kohouty. Lékaři, ministerstvo i zdravotní pojišťovny se však dušují, že jsou to jen fámy...

Ředitelé nemocnic tvrdí, že v žádném případě péči neomezují. Zdravotní pojišťovny zase slíbily, že léčení pacientů s rakovinou zaplatí. „Žádné zdravotnické zařízení dosud pacienty neodmítlo,“ řekl po jednání onkologů se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček.

„Žádné omezení péče o onkologické pacienty není,“ potvrdila ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice a exministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Pokud nemocnicím nestačí peníze, není podle náměstka ministra Petra Noska vždy chyba jen na straně pojišťoven, které šetří, ale i u nemocnic, které plýtvají drahou léčbou tam, kde to nemá smysl.

O tom, že by někde vznikaly pořadníky k akutní léčbě, ministerský náměstek Nosek nemá zprávy. Například v brněnském Masarykově onkologickém ústavu dosud taková situace není.

„Hodnotil bych to jako nepřípustné,“ řekl dál k domnělým pořadníkům. Připustil však, že takový model může nastat u těch druhů péče, kde odklad nezpůsobí výrazné zhoršení pacientova stavu.

VÝZVA
Máte vy, pacienti, jinou zkušenost? Odmítli vás někde léčit nebo vám nepředepsali vaše léky a zdůvodňovali to nedostatkem peněz? Napište nám na prozeny@blesk.cz.

Ročně onemocní desetitisíce

V Česku ročně rakovinu dostane zhruba 70 tisíc lidí a 28 tisíc na ni zemře. „Během svého života každý třetí občan ČR onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře,“ tvrdí profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti. Potěšitelné je, že se z rakoviny vyléčí asi 47 % nemocných. V Evropě je to nejvíc na Islandu a ve Švédsku, kde se vyléčí 63 a 62 procent.

Proč bude rakoviny přibývat?

Důvod nárůstu počtu nemocných i do budoucna je podle onkologů ten, že populace stárne a výskyt zhoubných nádorů je právě u starší generace nejčastější. Navíc medicína dnes už umí řadu nádorových onemocnění vyléčit a tím se stále více lidí dožívá vyššího věku, kdy riziko rakoviny rychle stoupá.

Stále víc pacientů nemoc přežije

Rakoviny je tedy víc, ale méně se na ni umírá. Své v tom sehrávají i onkologické preventivní programy. Například se daří včas zachytit rakovinu prsu, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku. Tím počet nemocných sice statisticky roste, ale protože přijdou včas, je velká šance na jejich léčení nebo úplné vyléčení.

Zvětšená rakovinná buňka v prsu

Autor: ida, ČTK, lenak