Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak najít lék bez doplatku

3. června 2010 | 05:00

Lékárníci i pacienti si stěžují: Doplatky na léky na předpis se za poslední měsíce citelně zvýšily. Ministerstvo zdravotnictví ale zatvrzele tvrdí opak. Podle něj nejenže se doplatky nezvýšily, ale léky dokonce zlevňují. Navíc prý veškeré léky s doplatkem mají svou variantu bez doplatku. A je snadné je najít na webu ministestva. Blesk zjišťoval, jestli to je pravda.

Ministerstvo zdravotnictví se snaží ulehčit pacientům i lékařům postup hledání léku bez doplatku. Na svých internetových stránkách nabízí možnost, jak se v sedmi krocích dopátrat léku se stejným účinkem. Jenže u léku Lokren, Betaxa a Tenoloc (tedy léků, u kterých podle čtenářů Blesku nejvíce vzrostly doplatky), při posledním kroku narazíte. Bez doplatku to prostě nepůjde. »Léčivý přípravek se stejnou léčivou látkou«, jak to nazývá ministerstvo, nenajdete. K dispozici jsou jen »Léčivé přípravky obdobné «. Slovíčkaření? Ne! Rozdíl je jasný i pacientům. Zeptali jsme se proto lékařů za vás, jaké zdravotní komplikace při předepsání »obdobného« léku mohou nastat.

Na co si dát pozor:

Negativní reakce organismu

Pacient, může na jiný lék špatně zaregovat. To se může projevit celkovou nevolností, nespavostí, malátností atd.

Nevhodná kombinace

léků Některé látky obsažené v náhradním léku nemusí být vhodné při užívání v kombinaci s ostatními léky, které pacient pravidelně užívá. To by měl umět posoudit lékárník.

Alergie na složku nového léku

Předepsání léku se stejnou látkou pacientovi může zkomplikovat alergie na látku, která v původním léku nebyla. Objevit se může vyrážka na kůži

Léky bez doplatku krok za krokem

1.Nejprve si otevřete stránky Ministerstva zdravotnictví ČR, které najdete na www.mzcr.cz. Objeví se hlavní menu.

2. Vás bude zajímat odkaz Léky uprostřed obrazovky. Na něj klikněte.

Léky
Autor: mzcr.cz

 

3. Před vámi je návod, jak web používat. Rozklikněte zelený čtverec uprostřed obrazovky s textem: Vstup do vyhledávače.

 

Léky
Autor: mzcr.cz

 

4. V novém okně najdete kolonku k vyplnění. Nad ní stojí: Zadejte začátek názvu. Sem napište alespoň první tři písmena z názvu vašeho stávajícího léku (např.: Spa, pokud hledáte lék Spasmed). Zadání potvrďte kliknutím na Hledej.

 

Léky
Autor: mzcr.cz

 

5. Ze zobrazených léků si najděte ten se správným názvem (např. Spasmed 15) a balením (např. 50x15 MG), který užíváte. Na název léku klikněte.

 

Léky
Autor: mzcr.cz

 

6. Před vámi jsou podrobné informace o léku. V prvním sloupci, třetí položka odspoda, je: „Průměrný aktuální doplatek pacienta při výdeji na recept,“ ve druhém sloupci je pak samotná částka (např.: 24,83 Kč). Vás ale bude zajímat hlavně zelený text dole. Třetí řádek je odkaz „Léčivé přípravky se stejnou léčivou látkou.“ Na něj klikněte.

 

Léky
Autor: mzcr.cz

 

7. Na obrazovce se objeví opět tabulka s léky. Tentokrát je ale několik z nich podbarveno zeleně, což znamená, že lék je plně hrazen pojišťovnou a tedy bez doplatku. (např. Spasmed nahradí Uraplex.)

 

Léky
Autor: mzcr.cz

 

Příklady, kdy ministerstvo nemá pravdu:

Pro léky na vysoký krevní tlak uvedené v tabulce není varianta se stejnou léčivou látkou, alespoň ne, podle aplikace ministerstva. To prostřednictvím svého mluvčího Vlastimila Sršně už dříve uvedlo, že přípravky s betaxotolem (Betaxa a Lokren) lze nahradit lékem bez doplatku Bisoprolol Ratiopharm. Tento lék vyjíždí také jako »obdobný léčivý přípravek« k léku Tenoloc. Jenže, jak už bylo řečeno, obdobný není stejný. O podrobnější vysvětlení pojmů a jiných možností vyhledání varianty léku, která bude opravdu bez doplatku, jsme poprosili ministerstvo zdravotnictví. Ani po třech dnech však Blesk nedostal odpověď.

Autor: Jitka Pekařová