Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čeká Česko zákaz kouření v restauracích?

Úplného zákazu kouření v restauracích se prý dočkáme v lednu 2014
31. května 2011 | 18:33

Kouření zabijí víc lidí než AIDS. Každoročně má na svědomí nejméně 5 milionů obětí. Nejen na to chce upozornit Světová zdravotnická organizace (WHO), která se sešla se zástupci Parlamentu ČR Petrem Gazdíkem a Borisem Šťastným. Tématem byla Rámcová smlouva o kontrole tabáku, kterou podepsalo už 172 zemí. Česká republika ale vyčkává. Bojí se mocných tabákových firem a majitelů restaurací, kterým nabourá kšefty, nebo samotných kuřáků?


Ani jedno. Podle poslanců by jen smlouva nepřinesla nic zásadního. „Je to téměř rok, co je v platnosti novela tabákového zákona,“ říká poslanec za ODS Boris Šťastný. Novela přinesla vyšší sankce za prodej cigaret mladistvým a zákaz kouření na veřejném prostranství. Teď se bude analyzovat, jak byla úspěšná.

Stop kouření v restauracích

Víc jak 117 tisíc podpisů už nese petice Stop kouření ve veřejných prostorách, která požaduje zákaz kouření v restauracích. Podle její spoluautorky kuřáci ohrožují okolí. „Na pasivní kouření ročně umírá tisícovka lidí,“ říká Eva Králíková z Referenčního centra pro závislé na tabáku.

„V září předložím návrh, který by od 1.července 2012 znemožnil vstup mladistvým do restaurací, kde se kouří,“ uvedl Šťastný. Jako další krok pak plánuje úplný zákaz kouření v restauracích od ledna 2014.

Vysoká cena ani varování nepomáhá

Nepomohlo zdražení cigaret a zřejmě nebude mít efekt ani ve chvíli, kdy cena za krabičku překročí stovku. Nepomáhají varování před rakovinou, neplodností a bolestivou smrtí. Nepomohly ani rozkrojené plíce plné dehtu na kontroverzní výstavě. Jak by mohla pomoci smlouva? „Rámcová smlouva je první právně závazný dokument,“ říká Alena Šteflová z Kanceláře Světové zdravotnické organizace v ČR.

Miliarda z daní například na léčbu rakoviny

Vyšší kontrola, prevence a efektivní léčba závislosti by měla ušetřit až 2500 životů a miliony korun ročně. Jedním z  řešení je podle Šťastného tzv. vyhraněná daň. Kdyby za každou krabičku šla 1 Kč do sytému veřejného zdravotního pojištění, získala by ročně 1 miliardu korun. Tabákové výrobky u nás mají na svědomí až 60 obětí denně!

Anketa
Zakázali byste kouření v restauraci?
ANO
65 %
NE
35 %
Hlasovalo: 609 čtenářů
Děkujeme za Váš hlas!

JAKÝ MÁTE NÁZOR NA KOUŘENÍ V RESTAURACI? ZAKÁZAT? NE? ŘEKNĚTE NÁM TO V DISKUZI!

Fakta o kouření v ČR

•    v ČR je víc než 2,5 milionů kuřáků
•    mezi 15-18 rokem kouří více dívky než chlapci
•    průměrný věk pro zapálení první cigarety je mezi 10-12 rokem
•    roční spotřebou cigaret se řadíme mezi první čtyři státy v Evropě, společně s Polskem, Maďarskem a Ruskem

Jste na tabáku závislí?

Příležitostný kuřák

Kouří jen občas na základě zvyklostí, necítí potřebu kouřit, ale pokud se potřeba objeví, zapálí si. Když nekouří, nepůsobí mu to komplikace.

Návykový kuřák

Kouří ze zvyku ve vleku kuřáckých zvyklostí a napodobení (kouří s kolegy, v restauraci atd). Ještě není vytvořena psychická závislost.

Kuřák s psychickou závislostí

Do této skupiny patří „kuřák z požitku“. V popředí stojí vůně, chuť a kuřácký rituál. Patří sem i kuřáci, které cigareta uvolní, uklidní a odstraní u nich pocit prázdnoty.

Kuřák s psychickou a fyzickou závislostí

Do popředí vystupují účinky nikotinu, které kuřák vyhledává pro emoční i tělesné prožitky. Na tělesnou závislost upozorňuje bušení srdce, návaly pocení, třes a neklid po absenci kouření.

Kde hledat pomoc?

V České republice najdete 30 specializovaných center, kde najdete odbornou pomoc (např. Referenční centrum pro závislé na tabáku v ČR, III. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze). Pokud se chcete vyhnout osobnímu kontaktu, k dispozici máte desítky internetových stránek, kde můžete chatovat, nacházet rady a zkušenosti abstinujících (např. www.odvykani-koureni.cz, www.stop-koureni.cz, www.dokurte.cz).


Autor: jip