Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zdravým lidem se doporučuje 4 až 6 šálků kávy DENNĚ!

Káva není tak zdraví škodlivá, jak se myslelo
25. května 2011 | 20:32

Čtyři až šest šálků kávy denně, tedy do 200 až 300 miligramů kofeinu, nemá podle lékařských průzkumů na zdravého člověka žádné nežádoucí účinky. Hrneček lahodné kávy si mohou dovolit i lidé se srdečními problémy.

"Káva obsahuje 200 pro tělo prospěšných látek, z nichž velkou skupinu tvoří antioxidanty, které působí jako zhášeče kyslíkových radikálů. Účastní se v imunitních procesech, tedy dokážou likvidovat bakterie, a v procesech oxidace cholesterolu, takže se tolik neukládá do cév," uvedl Pavel Kohout z pražské Thomayerovy nemocnice.

Káva zrychlí srdeční činnost a mírně zvýší tlak, ale pokud se pije pravidelně, tak mezi pijáky a nepijáky kávy rozdíl v tlaku není. "Kávu si mohou dovolit i lidé s kardiovaskulárními chorobami," dodal lékař. Přiměřená konzumace je také prevencí proti Parkinsonově chorobě, obezitě a cukrovce. "Díky kávě před i po jídle se dobře rozkládají potraviny," vysvětlil Kohout.

Lékař se také s odkazem na Americkou akademii pediatrů postavil proti dalšímu mýtu o tom, že není vhodná pro těhotné a kojící ženy. "Dva až tři šálky doporučujeme. Nemají vliv na vývoj plodu, případný vznik komplikací anebo na mateřské mléko," dodal.

Režim pití kávy záleží na tom, jak působí na bdělost člověka. "Pokud jsme na kofein citliví, nedoporučuji ji pít pět šest hodin před ulehnutím. Ale jsou lidé, kteří ji vypijí a ihned jdou spát, protože citlivost na účinky kofeinu je rozdílná," uvedl Kohout.

Jako internista se nikdy nesetkal s chorobami zaviněnýni kávou, například rakovinou. "Ani žádné studie to nepotvrdily. Jediné, před čím varuji, je nekontrolovaný krevní tlak a arytmie, vředová choroba žaludku a zánět slinivky. Tedy pokud je člověk nemocný, měl by se poradit s lékařem, zda kávu může," dodal.

Autor: ČTK, mivr