Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

STREET DANCE: Fitness i životní styl v jednom!

12. října 2010 | 05:00

VIDEO: Chcete zhubnout, ale v nabídce fitness center si nemůžete vybrat? Redaktorka Blesk.cz za vás vyzkouší na vlastní kůži nejžádanější trendy v oblasti cvičení a bez obalu řekne, co si o tom myslí. Dnes pokračujeme uvolněným street dance.

Většina z nás touží po pracovním dnu tzv. "vypnout", nepřemýšlet, uvolnit se a pokud vyrazí na cvičení, nechce už prostě své mozkové buňky nijak zatěžovat. Proto vyhledá spinning, aerobic nebo posilovnu, kde nemusí přemýšlet o každém kroku, co podnikne, ale nechá se "jen" vést instruktorem. Pro ty street dance není. Street dance je pro ty, kteří jsou kreativní a nebojí se otevřít novým věcem.

Video se připravuje ...
Street dance • VIDEO: abl

Co je street dance?

Street dance  v sobě zahrnuje všechny "tance ulice", které se stávají stále víc populární. K tomuto volnému stylu se řadí Hip Hop, Just Dance, X-Dance, R'n'B, ModernStreet, Jazz-LatinStreet, Break Dance a Reggaeton. Tyto tance mají i svůj vlastní životní styl a způsob oblékání (kšiltovky, volné kalhoty, graffiti, masivní zlaté řetězy apod.) Pro Street dance jsou typické tzv. Battles (jamming), kdy jednotlivci, dvojice nebo skupinka lidí tančí na stejnou hudbu "proti" sobě. Přitom jsou sledováni skupinou lidí, kteří je následně posuzují a určí vítěze. Battles se většinou odehrávají ve volném prostranství ulic. Proto právě název Street dance.

Jak probíhá cvičení?

Každá lekce je koncipována a zaměřena na důsledné protažení celého těla, poté se všichni začnou učit taneční variaci, kterou vytváří lektor a přizpůsobuje ji tomu, jak jsou pokročilí všichni z taneční skupiny. Na závěr lekce je posilování a prostor pro relax.

Typy street dance:

Hip Hop - kořeny hip hopu nalezneme v západoafrické a afroamerické hudbě.

Break Dance – vznikl v USA a v podstatě se vyvíjel společně s Hip Hopem, využívají se v něm ale i prvky brazilské capoeiry a různé akrobatické skoky.

Just Dance – hlavní prvky just dance jsou houpavý rytmus, originalita a improvizace.

X-Dance – je silně propojen s osobností tanečníka, ten může projevit vlastní pocity a emoce.

R'n'B – nebo-li Rhythm and Blues má kořeny v černošských rytmech. Hlavním prvkem je houpavý rytmus, v současnosti se mísí s ostatními „černošskými“ styly.

ModernStreet – vznikl prolínáním hip hopu, moderního tance a jazz dance. Na hodině ModernDance si nejen zatančíte, čeká vás také posilování a potřebné protažení.

Jazz-LatinStreet – je mix jazz dance, R'n'B a latinskoamerických tanců.

Reggaeton – pochází z latinskoamerických zemí, prolíná se v něm hip hop, reggae, ale i latinskoamerické tance jako samba či salsa.

Používá se i v Zumbě, o které jsem psala v prvním díle seriálu Fitness.

Co na sebe a co s sebou?

Na hodinu street dance je nejlepší takové oblečení, ve kterém se cítíte uvolněně a pohodlně. Nejlépe tedy volné tepláky, na jejich délce nezáleží. K tomu volné tílko nebo triko. A hlavně pohodlnou obuv, nejlépe sportovní boty ve kterých se vám dobře a pohodlně chodí. Barvy oblečení zvolte takové, jaké se vám líbí. Prostě hlavní je to, abyste se cítili dobře v tom, v čem budete tančit. S sebou doporučuji láhev vody a ručník na osušení potu.

Kolik zaplatím za jednu lekci?

Ceny za jednu hodinovou lekci se pohybují od 90 do 150 Kč. Vše záleží na studiích nebo městech, kde budete tyto lekce navštěvovat.

Kam vyrazit na street dance?

Lekce street dance jsou v posledních letech velice oblíbené, proto je najdete v každém větším dance studiu. Já mohu doporučit Holmes Place, kde jsem pod vedením lektorky a zároveň choreografky Dany Palátové absolvovala první hodinu. Více info na www.holmesplace.cz.

Pro koho je street dance?

Tento druh tance je určen zejména pro mladé lidi, kteří chtějí vyjadřovat své názory skrze tanec a hudbu. Prvky jsou náročné na koordinaci, na druhou stranu ale můžete bez obav začít i bez lepší kondice. Stačí dávat při hodině pozor.

Street dance
Autor: Pavel Machan
Street dance na vlastní kůži!

Vyzkoušela redaktorka Blesku pro ženy.cz, Natalie:

"Na úplném začátku hodiny street dance jsem měla pocit, že se jedná o lekci aerobicu, protože jsme se protahovali a rozhýbávali poměrně dlouho. Poté následovaly jednotlivé fáze, ve kterých jsme se učili jednoduchou choreografi, kterou jsme na konci hodiny spojili v jednu. Choreografie mě bavila a také mě dost překvapila věková hranice cvičících. Zdaleka na hodině nebyli puberťáci, jak si mnoho lidí myslí, ale ženy a muži, kteří už na první pohled do řad teenagerů nepatří a bylo na nich poznat, že si hodinu skutečně užívají. Street dance bych doporučila těm, kteří nepotřebují rychlý úbytek váhy, ale touží se celkově zpevnit a pobavit se při tom. "

Autor: NBr, josK
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...