Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Slavné ženy bez partnerů: Samota nemusí být peklo

13. června 2010 | 13:30

Pro spoustu žen je život bez partnera nepředstavitelný z mnoha důvodů. Společenských, existenčních, psychických. Také jsou tu sexuální potřeby. Samota, ale není osamění, které leckdy tíží i ve dvojici.

Jen ji člověk musí vzít jako fakt – ať už definitivní či dočasný. To platí i pro hvězdy.

Zdaleka ne každý umí být sám v pohodě. Ženy především. Ani ty soběstačné nedokážou takovou existenci přijmout. Zvlášť, když celé roky s někým žily, pečovaly o něj. A on teď zemřel, odešel za jinou. Zradil. Nechal je samotné...

Každopádně samota dává šanci naučit se žít sám se sebou, což je umění, které každý nezvládne. O to víc se ale snadněji a svobodněji v možném dalším vztahu existuje.

Singl slavné

Samotu zakoušejí i populární osoby. Ve zdraví a štěstí si pánbůh nevybírá. Proslulost naopak vztah mnohdy víc komplikuje, než mu pomáhá. A rozhodně negarantuje příliv pro život akceptovatelných ctitelů. Teorie, že lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše, se nevyplácí. Sňatky z trucu, či výrazně mladší, sebevědomí povznášející partneři jen cestu k vyrovnanosti zpomalí.

Starší ženy mají vyhlídky na nové, šťastné partnerství teoreticky nižší. Ale není to pravidlo. Navíc věk přináší zkušenosti. Některé priority se mění. Šance umět žít sama je větší. Zvlášť, když jsou za zády děti, i když mají své rodiny. Anebo když ženská potká tak velkou a naplněnou lásku, že si s ní, byť sólo, až do smrti vystačí.

Jiřina Jirásková (79)

Dáma, kterou všichni milujeme, žije singl řadu let. Rozhodla se tak po smrti životního partnera, svého osudového muže, režiséra a scenáristy Zdeňka Podskalského. Spojovala je spolu řada věcí, mimo jiné noblesa, kterou si i v totalitě uměli zachovat. Děti neměli.

Dáma, kterou všichni milujeme, žije singl řadu let.
Autor: Ladislav Křivan

„Najít si někoho jiného po Podskalském snad ani nešlo. I když bych tenkrát nemusela moc hledat. Ale když máte to štěstí žít s vynikajícím mužským, na němž vám nic nevadilo a byl po všech stránkách vzorový, tak nikde nepátráte. Takového bych už stejně nikdy nikde nenašla,“ říká herecká legenda.

Zuzana Bydžovská (48)

Introvertní osobnost a herečka velkých emocí zároveň. Držitelka řady cen včetně Českého lva. Vzhledem i talentem jedinečná žena, která se nelíčí, neparádí... Taková je Zuzana Bydžovská, matka dcery Dory a syna Kristiána, kterého má s hercem Tomášem Etzlerem. I ona ví, co prožívá žena, když otec jejího dítěte, chlap, kterého miluje, odchází k jiné.

Zuzana Bydžovská
Autor: Marie Votavová

V případě Etzlera to byla jejich kolegyně Vilma Cibulková. Všichni tři účinkovali v Divadle Ungelt. Zuzana s Tomášem dokonce i po rozchodu spolu měli hlavní role v hře Na ocet. Bydžovská o to hůř situaci nesla, scénám se neubránila. Po letech se emoce zklidnily, ale Zuzana o mužích nechce slyšet. Nevěří jim. A hlavně, jak říká: „Smutek nic nevyřeší, a abych se dojímala sama nad sebou, to mě fakt nebaví. Alespoň máte čas všímat si věcí kolem. Inspirují, uklidňují. Dávají sílu. Hlavně příroda.“

Věra Špinarová (58)

Skvělá zpěvačka byla patnáct let vdaná za muzikanta Ivo Pavlíka. Pak odešel za Heidi Janků, ona zůstala se synem sama a těžce paběrkovala. Následovalo velmi volné manželství s Víťou Vávrou. Myslela si, že v rámci svobody to spolu vydrží. Profese je spojovala, láska k alkoholu taky. Mýlila se, rozvedl se s ní.

Skvělá zpěvačka byla patnáct let vdaná za muzikanta Ivo Pavlíka
Autor: Ladislav Křivan

Následovala další alkoholická krize a poté soužití s o třináct let mladším číšníkem Michalem. Teď je Věra téměř čtyři roky sama a tvrdí, že velmi šťastně: „Nádobí myju, když chci. Třeba za týden. Luxuju, až já uznám za vhodné. Prach utírám, když mě začne štvát. Vařím, když já mám hlad, a ne někdo jiný. A jsem hodně spokojená.“

Hana Maciuchová (64)

V současnosti, alespoň podle anket, nejoblíbenější herečka českého národa, které zvládne komické i tragické party stejně bravurně. I tato dáma, podobně jako Jiřina Jirásková dokazuje, že láska až za hrob existuje. Není romantickou iluzí. V případě Hany byl tou láskou skvělý herec a distingovaný člověk Jiří Adamíra. Před vztahem s Maciuchovou byl dvakrát rozvedený a i když Hanu požádal třikrát o ruku, vždy odmítla. Nechtěla jej svazovat. Stačilo, že se milují. Jiří Adamíra byl pro o dvacet let mladší Maciuchovou inspirativním guru, báječným chlapem, milencem. „On je pořád mojí velkou součástí a vždycky bude. Jeho místo nikdy nemůže nikdo nahradit a já se o to ani nesnažím. Mám proto jen spoustu přátel. Ale nikdy už nebudu mít někoho, jako byl Jiří,“ říká herečka. Stále nádherná žena, která se zajímá o východní filosofie, buddhismus. A po sedmnácti letech od smrti svého Jiřího s odzbrojující vyrovnaností tvrdí: „Žiji vzpomínkami, jako druzí nadějí.“

368560:gallery:true:true

Autor: Františka Čížková, vin