Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pavel Kikinčuk: Vždycky jsem byl nemehlo...

1. září 2012 | 14:50

Diváci stále vzpomínají na "jeho" Šimona Pláničku z filmu Slunce, seno, jahody. A to i přesto, že od natáčení uplynulo více než 25 let. Na svém kontě však má Pavel Kikinčuk (52) řadu dalších rolí. Právě dokončil film Babovřesky a už v září ho uvidíme v novém českém seriálu Ententýky.

V Ententýkách hrajete redaktora, který by rád povýšil. Jaký je to člověk?

Když to řeknu kulantně, tak není zrovna moc charakterově čistý. Je to taková vlezdoprdelka a kariérista, který je schopný pro dosažení úspěchu udělat téměř cokoliv. Nicméně je to postava docela vtipná, baví mě, a tak ji hraji s chutí.

Jaký máte vy osobně vztah k novinářům?

Celkem kladný. I když jak ke kterým. Je to samozřejmě stejné jako ve všech povoláních. Jsou novináři dobří, špatní, existují dobří i špatní lékaři, no a taky samozřejmě dobří a špatní herci.

Co rozhodlo, že jste roli ambiciózního novináře přijal?

Zásadní pro mě byl scénář, který se mi skutečně líbil. Je pravda, že postava, kterou tam hraj,i není až tak velká co do rozsahu, ale zase je vděčná, komická a svým způsobem i zajímavá.

Na záporné postavy máte docela štěstí. Váš pokladník v seriálu Okresní přebor taky nepatřil mezi "klaďasy"...

Vidíte, přitom jsem takový zlatý člověk.V seriálu jsem hrál pokladníka Hovorku, gamblera, který by byl schopný pro svoji vášeň v hrací automaty obětovat celé hřiště i s fotbalisty.

Jaký máte vztah k fotbalu vy?

Já jsem byl vždycky hrozné nemehlo. Sporty mi moc nešly. Už když jsme si s bráchou kopali na dvoře, tak mi táta říkal : ,,Chlapče, dej se na něco jiného.“ Dokonce jsme jednou hráli s hereckými kolegy exhibiční zápas proti profesionálnímu týmu fotbalistů. Komentoval ho Petr Jančařík, který do mikrofonu řekl: "Pavel Kikinčuk už dvacet minut běhá za míčem a ještě se ho ani nedotkl."

Když se ještě vrátíme k Entetýkům – docela se vymykají ostatním seriálům. Jednak svou délkou a také tím, že se z části odehrávají na pískovišti. Hlavní postavy ztvárňují čtyři ženy a jeden muž na mateřské dovolené..

Kromě dobře napsaného scénáře mi byla také sympatická jeho délka. Nemám rád seriály, které mají například dvě stě, tři sta dílů. Do toho bych já osobně nešel. Děj i dialogy jsou pak uměle nastavované. Jeden s druhým se rozchází a schází, hádají se a udobřují a tak to jde pořád dokola.

Jste seriálový divák?

Vůbec ne. Raději si pustím hezký film na DVD.



Jaký žánr máte nejradši?

Mým úplně nejoblíbenějším žánrem jsou tragikomedie. A to nejen v televizi, ale i na divadle.

Proslavilo vás Slunce, seno, jahody. Jak na natáčení vzpomínáte? Nevadí  vám, že se tahle role s vámi nese jako nálepka?

Vzpomínám na to rád. Byla to moje první role hned po škole. Končil jsem JAMU a Zdeněk Troška vyhlásil konkurz, kterého jsem se zúčastnil, no a tak jsem si zahrál Šimona Pláničku. Se Zdeňkem Troškou jsem ještě natočil pohádku Nejkrásnější hádanka, kde jsem si hrál zlého hofmistra. A poslední naše společné pracovní setkání je ve filmu Babovřesky, ve kterém hraji starostu.

Babovřesky se ale natáčely ve stejnou dobu jako Ententýky. Jak jste to zvládal?

Pravda, bylo to náročné. Ale vzhledem k tomu, že v Ententýkách nemám tak velkou roli, tak se to zvládnout dalo.

Vizitka

Narodil se 27. 10. 1959 v Hradci Králové. Největší popularitu mu přinesla role Šimona Pláničky v Troškově letní komedii SLUNCE, SENO, JAHODY. Se stejným režisérem právě dokončil komedii Babovřesky a v září se objeví na obrazovkách České televize v seriálu Ententýky. Milovníci divadla se s ním můžou setkat v jeho domovské scéně v Činoherním klubu.

Autor: Klena
Video se připravuje ...