Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kristýna Kočí: Utratím i deset tisíc denně!

19. června 2010 | 05:00

Pětadvacetiletá Kristýna Kočí je vedle Radka Johna nejznámější mediální tváří Věcí veřejných. Někdo o ní spekuluje jako o nastrčené loutce, výkonné jednotce Radka Johna, nebo robotovi, jenž do bezvědomí opakuje naučené fráze bez jakéhokoli konkrétního obsahu. Jiný tvrdí, že tahle sebevědomá blondýna moc dobře ví, co chce a někam to dotáhne. Jaká vlastně je Kristýna jako žena ?

Kočí, která za Věci veřejné licituje o programu vlády, je prezentována coby programová ředitelka VV, ředitelka Akademie VV, radní VV. Už sám tento výčet funkcí provokuje k otázce, proč se představuje takhle obšírně. Je to stejné, jako mít na vizitce všechny možné dosažené tituly. Podobné je to i s jejím profesním curiculum vitae – dlouhý odstavec, ale nic až tak zásadního. Absolventka CEVRO, Liberálně – konzervativní akademie, dokončující magisterské studium politologie na FF Karlovy univerzity. Dále letní školy, letní univerzity…

Kristýna Kočí je každopádně výrazný typ. Utkví v paměti. Na první pohled žena se zajímavým vzhledem. Při bližším ohledání ale zjistíte, že její look až tak vychytaný není. Záměr má Kristýna dobrý, ale k dokonalosti je zatím daleko. I tady jí chybí zkušenosti.

Kabelka Louis Vuitton a sáčko z Manga nebo Zary – alespoň tak bych to tipovala. Každopádně, i přes všechny možné výtky, pochybnosti, konstatování, že vypadá jako stará – mladá, nelze Kristýně upřít jistý jedinečný šarm, jenž pro leckteré muže velmi funguje. Je to charisma naklonované Železné lady Margaret Thatcherové. Ostatně větu této slavné britské premiérky si vybrala Kristýna Kočí i jako motto své politické kariéry: „Chcete-li v politice, aby bylo něco řečeno, uložte to muži. Chcete-li, aby bylo něco uděláno, uložte to ženě.“

Utratím i deset tisíc za den

Kostýmky, bílé límečky, lady modely.V  případě stranické mluvčí se jedná o povinný dress code. Ale oblékala byste se takhle, i kdybyste na této pozici nebyla?

Oblékám se tak, protože jako politička musím. Strašně se těším, když si o víkendu můžu vzít džíny, bílé triko a balerínky. Boty bez podpatku nebo tenisky. Naopak, já se líp cítím ve sportovním outfitu.

Co považujte za základ šatníku veřejně činné političky, poslankyně?

Jak jste řekla, kostýmky. Hlavně dobrou a elegantní košili. Bohužel košile velmi nerada žehlím. Musím si na ně pořídit takový ten žehlící stroj. Každopádně základem je střízlivý a elegantní styl. Ten mám ráda.

Podle jakých kritérií vybíráte oblečení?

Podle příležitosti a pohodlí.

Potrpíte si na značky?

Nepotrpím. V šatníku nemám luxusní značky. Najdou se tam tři až čtyři kousky skvělé kousky. Na značkách fakt neulítávám.

Ale kabelka Louis Vuitton - tuším, že z klasické řady Epi - tam ale je...

Louis Vuitton tam je. Patří mezi ty tři, čtyři zmíněné věcičky.

Předpokládám, že brýle vnímáte jako šperk. Nosný doplněk, součást image..

Tak nějak. Mám několik obrub. Např. Diesel, Vogue…

Nakupujete parádu ráda? A často?

Do obchodů moc nechodím. Nemám na to čas. Vyrazím třeba jednou za tři měsíce a koupím toho víc. Třeba hned dva kostýmky. V takový den dokážu utratit klidně i deset tisíc.

VV předvolebním kalendářem upozornily na to, že politička může být zároveň velmi sexy. Jak si to v praxi – zůstaňme u šatníku, účesu, líčení – představujete? Například co dekolty nebo krátké sukně v parlamentu.

V parlamentu by se mělo zachovávat jisté dekorum. Ženy by se měly oblékat elegantně, žádné krátké sukně, výstřihy. Kostýmky. Jak vy říkáte, dress code.

Jak vnímáte vtipy o blbých blondýnách? Máte dojem, že blond vlasy sexappealu nahrávají?

To nevím, jestli nahrávají. Vtipům se ráda zasměju.. Když si někdo dělá srandu z blondýn, ještě  neznamená, že by nic v hlavě neměly.

Myslíte, že muži mají radši blondýny?

Ano, to si myslím. Ale žení se s brunetami.

Teď na osobní notu. Do jaké míry jste musela kvůli kariéře vytěsnit osobní život? Mám na mysli muže, lásku, sex.

Hodně. Teď na soukromý život vůbec nemám čas. Ale popravdě, já to moc neřeším. Když jsem se rozhodla pro dráhu političky, tak jí musím i něco obětovat. Ale do budoucna pro mě bude přednější rodina. Vůbec se jí nebráním. Možná bych jí i dala přednost. Kariéra a děti se dají skloubit.

Máte přítele?

Momentálně ne. Na vztahy teď není čas.

Dáváte tedy přednost kariéře před láskou?

Jak jsem řekla. Na hledání lásky není čas. Ale v budoucnu pro mě bude přednější rodina. Vůbec se jí nebráním. Možná bych jí i dala přednost před politikou. Nicméně, kariéra a děti se dají skloubit.

Dokážete si představit, že byste se v pětadvaceti stala matkou? I tahle role vyžaduje velkou zodpovědnost, jistou vyzrálost. I když na jiné parketě života.

Ano, to si dokážu velmi živě představit. Nevadilo by mi to! Děti mám ráda. Dneska už je doba taková – můžete se  pětadvaceti stát matkou a zároveň na kariéře pracovat.

Opravdu si to myslíte?

Jsem o tom přesvědčená. Jen musíte chtít. Mít patřičné zázemí.

Jak čelíte námitkám, že jste na svůj post ve VV příliš mladá, nezkušená. Že ambicióznost nestačí?Nemáte někdy pocit, že tančíte rychleji než je záhodno?

Voliči jasně rozhodli, že si přejí do politiky nové tváře a mladé lidi, kteří přinesou  svěží vítr a způsob komunikace. O svém výběru do vyjednávacího týmu jsem nerozhodovala já, ale vedení strany na doporučení pana předsedy. Velmi si toho cením a věřím, že mohu do vyjednávání, navzdory věku přinést to, co voliči od nové generace politiků očekávají.

Co říkáte na výrok své kolegyně Klasnové, že ženy by měly mít v Praze svou vlastní stranu chodníku, kde bude asfalt? Aby se už mezi kočičí hlavy nezasekávaly podpatky.

Myslím, že Klasnová to řekla v nadsázce. Jsou přednější věci, které se musí v Praze udělat. Beru to jako legraci. Na jednu stranu problém chápu. Ale spíš souhlasím s Klasnové kamarádkou, že stačí chodit po obrubníku…

Autor: Františka Čížková, jak
Video se připravuje ...