Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Deset druhů polibků: Jaký jste ještě nezkusila?

Kromě toho, že polibky jsou pro nás příjemné, podle odborníků jsou i pro náš život důležité
10. října 2010 | 05:15

Podzim přináší vedle pochmurného deštivého počasí také špatnou náladu a někdy i pocity citové vyprahlosti. Proto každý projev náklonnosti je právě v této době určitě velmi důležitý a vítaný. Základním vyjádřením takové náklonnosti, a nemusí být hned milenecká, je polibek. Přinášíme vám tipy, jak líbat…

Gentlemanský polibek: Romanticky založené ženy jistě uvítají gentlemanský polibek na ruku. Vyjadřuje ze strany muže úctu a obdiv ke kráse, ale i k dovednostem či postavení ženy. Polibek ale musí být velmi decentní, muž se svými ústy jen velmi lehce dotkne ruky dámy. Podle etického kodexu se v minulosti dokonce muž ani nesměl ruky dotknout, jen polibek na ruku naznačit. Dnes záleží na jeho taktu a odvaze.

Maminkovský polibek: Různé studie vědců uvádějí, že vztah k líbání máme v sobě zakořeněný z dětství. Už maminky vyjadřují svou lásku dětem něžnými polibky, které směřují většinou na čelo. Dodnes, i v dospělosti, vás tak jistě vítají a loučí se s vámi. Takový polibek má ale místo i v partnerských něžnostech. Líbání nemusí být vždy vzrušující. Stačí, když bude protějšek cítit vaši přítomnost a lásku.

Soudružský polibek: Při opravdovém soudružském polibku nejde o žádnou erotiku, přestože se oba aktéři na ústa na férovku přisají. Za časů minulých si takhle svou náklonnost dokazovali komunističtí státníci. Nezapomenutelný je například »brežněvovský polibek«. Dnes už tento způsob líbání mezi stranickými kolegy není příliš rozšířen.

Uvítací polibek: V našich krajích to není úplně běžné, jiné národy, například Francouzi či Španělé, se ale bez polibku na uvítanou neobejdou. Pokud i vy chcete vítat, pak buď líbejte rty lehce na tvář, nebo jen lehce přitiskněte svou tvář na tvář toho druhého.

Když se líbají milenci...

Francouzský polibek: Považuje se za nejintimnější vrchol líbání. Uvolňují se při něm některé hormony v mozku, což má za následek příjemné pocity. Je jakousi vstupní branou k pohlavnímu aktu. Hlavním znakem je to, že při polibku zůstávají ústa otevřená a jazyky obou partnerů se vzájemně dotýkají.

Ledový polibek: Základním pravidlem je nikam nespěchat. Pomalu se přibližte k partnerovým rtům a lehce svými rty přejeďte po partnerových. Mělo by jít jenom o jakýsi náznak polibku. Polibek ledové královny – příslib polibku vášnivého.

Eskymácký polibek: Oživení v partnerských něžnostech může přinést i tento druh polibku. Pochází z krajů velmi chladných, a proto dokáže pěkně nažhavit. Eskymáci považují klasické doteky rtů za odpudivé. Vymysleli proto speciální způsob, při kterém přiblížíte nosy těsně k sobě a jemně jimi o sebe třete ze strany na stranu. Extrémní vzrušení od tohoto způsobu ale nečekejte.

Hladový polibek: Máte chuť na partnerovy rty? Tak tenhle polibek vás určitě uspokojí. Základním pravidlem je vzájemné sání úst. Nejdřív začněte s partnerovým spodním rtem. Pomaličku a jemně ho sajte. Partner by měl to samé dělat s vaším horním rtem. Pak to zkuste obráceně a nakonec svůj hlad můžete zahnat tak, že se zmocníte obou rtů partnera zároveň. Pamatujte ale na to, že příliš vlhký polibek nemusí být pro partnera vůbec příjemný.

Kousavý polibek: Tenhle polibek vyžaduje určitou šikovnost a cvik. Jinak může být pro partnera bolestivý. Musíte najít tu správnou sílu stisku vašich zubů na partnerových rtech. Partner vám to může oplatit podobným jemným »okusováním«. Pokud zvládnete tento polibek, stane se určitě branou velkých vášní!

Filmový polibek: Každá žena alespoň jednou v životě zatouží být políbená jako skutečná hvězda na filmovém plátně. Na překrásném, romantickém místě. Nečekaně a vášnivě. Polibku musí předcházet dlouhé pohledy do očí. A pak spontánní polibek. Něco jako DiCaprio s Kate Winslet na Titaniku. Zkusíte to?

Co říká odborník?

Sexuolog Petr Weiss si myslí: „Polibek je v životě člověka velmi důležitý a nepostradatelný. Na podvědomé úrovni nám říká o lidech mnoho informací. Třeba jestli se nám to líbí, jestli jsme příbuzní nebo podobně. My si z toho však uvědomujeme jen to, jestli nám chutná, a podle toho se řídíme.“

Autor: kk, mivrk