Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pozor! Rozvod je nakažlivý

Lidi donutí vnější podmět začít řešit i svůj osobní problém, který si kvůli nesnázím okolí uvědomí.
7. července 2010 | 16:42

Britští vědci z sociálních studií zjistili, že v případě rozvodů platí domino efekt. Když se hroutí jedno manželství, dostane se do krize i další z blízkého okolí páru.

Z psychologického hlediska totiž i zde platí léty ověřený fakt. Když se odhodlá jeden, odhodlá se snáze i druhý. Lidé si uvědomí problém vyvolaný vnějším podnětem a začnou jej řešit.

Vliv okolí

„V praxi jde o to, že rozvod blízkého kamaráda, či rodinného příslušníka dodá odvahu čelit vlastní patálii,“ komentuje objev jeden z anglických expertů. „Je ale pravda, že někdy se najde i problém tam, kde by za jiných okolností nevznikl,“ tvrdí dál.

Pokud se někdo v okolí rozvádí, hrozí u jinak fungujícího vztahu hrozba rozpadnutí manželství až s hrozivě vysokou pětasedmdesáti procentní pravděpodobností. Rozvod páru ovlivní hlavně skupinu blízkých přátel, ale jeho dopady mohou být hlubší. Čím více rozvedených známých člověk má, tím víc se zvýší riziko jeho vlastního vztahu.

Touha po volnosti

Ve chvíli, kdy přátelé nabudou znovu svobodu, začnou se víc bavit, užívat si nových známostí. Zadaní začnou závidět. I oni zatouží po volnosti. Také se často dozvídají podrobnosti o tom, co pokazilo vztah druhým. Začnou hledat chyby, či dokonce ty samé vidět ve svém partnerství. A domino padá…

„Tyto výsledky jdou za hranice předchozích objevů,“ opěvuje novou teorii doktorka Rose McDermontová. Podle ní na rozvod páru mají vliv i lidé, kteří se s dotyčnými přímo nepřátelí, ale jsou přátelé přátel, či vzdálená rodina. Dalo by se tím pádem říct, že každý svazkem je ohrožen.

Stalo se vám něco podobného? Souhlasíte s teorií, či naopak cizí rozvod váš vztah stvrdí?

Autor: amp