Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Já dneska nechci, říkají i muži!

Hele, kotě, nezlob se na mě, ale dnes opravdu nic nebude. A zítra? Možná...
15. srpna 2010 | 06:15

Miláčku, dnes ne, bolí mě hlava! Tak tuhle větu nevyslovují jen ženy, ale i muži. To, že chlapi jsou divocí samci, kteří po sexu touží pořád, možná platilo kdysi. Dnes za odmítáním dovádění podle odborníků stojí hned několik faktorů.

Které to jsou a jak naladit partnera na tu správnou notu?

Ženy, ale i muži častokrát odmítají soulož, protože se skutečně necítí dobře a nemusí jít jen o výmluvu. Zhrzený partner pak vinu začne házet na sebe. A to je chyba. Důvodů, proč se muž chce ku příkladu milovat celý týden a pak přes víkend ne, může být několik. Neznamená to však, že ho nepřitahujete! Jen prostě nemá svůj den.

Podle průzkumu, který prováděli na vzorku vybraných lidí sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina, nulovou chuť na sex pocítil každý třetí muž. Tenhle jev se podle odborníků projevuje zvláště v posledních deseti letech. A co za tím stojí?

„Menší chuť na sex může být jen přirozený hormonální stav, který po několikaletém vztahu nastává v každém partnerství. Je to prachsprostá biochemie, příroda a i další vlivy jako stres nebo únava,“ vysvětlila trenérka sexu Julie Gaia Poupětová. Také radí, že je potřeba spíš si položit otázku, jak to řešit, aniž bychom museli na svého partnera vyvíjet nátlak.

Proč říkají muži ne? Únava

Hlavní příčinou odmítání milostných radovánek většinou bývá únava anebo nedostatek spánku. Proto byste neměli na partnera tlačit v období, kdy je nejvíc pracovně vytížený. Může se stát, že právě kvůli kolotoči povinností vás odmítne, protože nebude mít energii. Tehdy spíš potřebuje cítit vaši blízkost nežli samotný sex.

Proč nemají chuť na sex? Deprese a nedostatek pohybu

Některé příčiny mohou být psychického i fyzického rázu. Když váš partner přestane cvičit, dojde k poklesu testosteronu, což tlumí tělesné touhy a způsobuje až bolest. Některé léky jako antidepresiva nebo prášky na vředy či krevní tlak mohou snižovat chuť na sex. Rovněž negativně na člověka působí i deprese a melancholie.

Proč po vás netouží? Stres

Strach z toho, že nedokáže uživit rodinu, může rovněž vést k poklesu sexuální aktivity u muže. Když jej pohltí práce, kariéra a s tím související stres, tehdy si spolu sex moc nevychutnáte. Lepší než na partnera tlačit je se o něj postarat. Když budete milá a trpělivá, bude po vás mnohem víc toužit.

Zaručené triky pro ženy

Vyzkoušejte na partnera pár triků, které ho uvolní. Udělejte si společně hezký večer. Začít můžete jídlem, které nevaříte každý den, ale připravte nějakou specialitu. Vyprovokujte ho! Nemusíte volit vždy jenom romantiku – vanu, hudbu a svíčky, ale partnera můžete potěšit i sexy spodním prádlem, mazlením na nevšedním místě nebo filmem, který má rád. K dobré náladě určitě přispěje i masáž na uvolnění. Aby byl však spokojený, trenérka sexu připomíná, že je důležité i vaše sebevědomí. „Nenajdete-li sama cestu k tomu, jak si uvědomovat každý den, že jste přitažlivá ženská s velkým »Ž«, bude i sebevětší zájem ze strany partnera fungovat jen dočasně a krátkodobě,“ říká Poupětová.

Autor: Katarína Krajčiová, hto