Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svého nenarozeného dítěte se odmítla vzdát, lékaři miminko operovali v děloze

Kdyby Michelle Cannon poslechla lékaře, její dcera by se nikdy nenarodila
4. srpna 2015 | 06:00

Děsivé chvilky zažila nastávající maminka, když v 5. měsíci těhotenství lékaři zjistili, že její dítě v děloze umírá, a doporučili jí potrat. Angličanka se však svého nenarozeného dítěte odmítla vzdát. Rozhodla se o něj bojovat, a jen díky tomu má teď doma zdravou holčičku.

"Když nám lékaři oznámili, že naše vytoužená, ještě nenarozená holčička trpí vzácným onemocněním, které nevyhnutelně končí smrtí, byli jsme zoufalí. Její hrudníček se plnil tekutinou, která jí drtila plíce," vzpomíná na děsivé okamžiky jednatřicetiletá Michelle Cannon.

"Když jsem to uslyšela, začala jsem nezadržitelně plakat. Doktoři se mě snažili přesvědčit o tom, že neexistuje jiné řešení než podstoupit potrat. S tím jsme ale ani já, ani můj partner nesouhlasili. Byli jsme neústupní v tom, že naši dceru chceme," dodává.

Potrat proto Michelle odmítla. Nechtěla se vzdát všech nadějí, a tak se pustila do vyhledávání na internetu. A po dvou hodinách narazila na řešení. Operaci plodu v děloze, která byla provedena zatím jen párkrát.

Se svým čtyřiadvacetiletým partnerem Garethem Dawsonem oslovila lékaře v nedaleké sheffieldské nemocnici. Ten byl riskantní zákrok, který může potenciálně způsobit potrat nebo vyvolat předčasný porod, ochoten provést. Souhlasil.

Michelle tak na podzim loňského roku podstoupila půlhodinový zákrok prováděný jen v lokální anestezii. Při něm jí lékař přes břicho do dělohy zavedl padesáticentimetrovou jehlu a nenarozené Faith odsál z hrudníčku přebytečnou tekutinu. Tu přečerpal do plodového vaku.

I když operace byla riskantní, vše nakonec dobře dopadlo. Úplně zdravá Faith se narodila v 38. týdnu těhotenství poté, co lékaři porod museli vyvolat. Na svět se jí totiž vůbec nechtělo.

"Až bude starší, řekneme jí vše o tom zázraku, který se udál, zatímco byla v mámině bříšku. Jsme ale opravdu neskutečně šťastní a vděční, že je součástí našich životů," říká Michelle, která má ještě dvě starší dcery z předchozího vztahu.