Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sophiina volba: Přežije jen jedno z trojčat, řekli matce lékaři

21. dubna 2011 | 05:00

Před Sophiinou volbou stála Lynn Seigenberg (30) z Velké Británie. Měla se rozhodnout, která dvě z trojčat, která nosila pod srdcem, nepřežijí. Ona se ale rozhodla, že si nechá všechny a teď má tři zdravé děti.

Zdravotní sestra Lynn Seigenberg z britského Swintonu po devíti letech marných pokusů konečně úspěšně otěhotněla. Dokonce čekala trojčata, dva chlapce a jedno děvče. Byla štěstím bez sebe, ale jen do doby, než ji lékaři v liverpoolské nemocnici v prvním trimestru postavili před “Sofiinu volbu”: Dvě z dětí musí pryč, aby se to jedno šťastné vybrané narodilo zdravé.

Lynn s manželem Leonem (36) byli zprávou zdrceni. Už se těšili na velkou rodinu. Lynn otěhotněla po umělém oplodnění, kdy jí byla implantovaná dvě vajíčka. Nejen že se obě uchytila, ale z jednoho se vyvinula jednovaječná dvojčata. Právě toho se ale lékaři začali obávat. Hrozilo takzvané TTTS (twin-to-twin transfusion syndrome), kdy jsou dvě embrya závislá na jedné placentě. Jedno tak může čerpat neobvykle velké množství výživy a krve, až mu může selhat srdce, druhé naopak strádat nedostatkem obojího a zemřít. V 80% tak umírá minimálně jedno z dvojčat.

A tak dali lékaři na vybranou - měla se rozhodnout, které nenarozené dítě přežije. “Jak ale můžete od matky očekávat, že udělá takové rozhodnutí, které z jejích dětí bude žít a které zemře?” diví se Lynn ještě dnes. “Řekla jsem, buď všechny, nebo nic,” dodává.

Devět dlouhých let byla Lynn na různých lécích a hormonech, aby přišla do jiného stavu. Jednou se jí otěhotnět dokonce podařilo, ale po pár týdnech potratila. A najednou měla zvolit jen jedno z vymodlených dětí? Lynn se rozhodla zariskovat. Nedala na doporučení lékařů, chtěla prostě všechny tři. A udělala dobře. Porodila totiž všechny děti zdravé. Nyní je Lexy, Loganovi a Ethanovi už rok a půl a velká rodina žije šťastně.

Autor: bak, mivrk