Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dítě štěstěny: Život jí zachránil sáček na svačinu

15. dubna 2011 | 05:21

Narodila se předčasně, v 26. týdnu těhotenství. Vážila necelých 40 deka. Lékaři jí moc šancí nedávali. Ona však svůj život vyhrála. Vděčí za něj obyčejnému pytlíku na svačinu a bublinkové folii.

Malá Lexi byla nedočkavá. Svět chtěla vidět o celých jedenáct týdnů dřív, než byl termín porodu. Svým předčasným příchodem na svět rodiče pořádně vyděsila. Maminka Chelsea Rowberry (17) a otec Lee Lacey (24) ale nepřestávali věřit, že vše nakonec dobře dopadne.

První hodiny života strávila v pytlíku

Lékaři na porodnickém oddělení oba rodiče varovali, že je vysoce pravděpodobné, že jejich dceruška nepřežije. Byla příliš maličká. Plíce a některé další orgány nebyly dostatečně vyvinuté. Přesto pro její záchranu udělali vše. Okamžitě po přestřižení pupeční šňůry zabalili droboučké tělíčko do bublinkové folie a až po krk holčičku strčili do malého pytlíku z plastu kvůli zachování optimální tělesné teploty. Stejného, v jakém si do práce nosíte svačinu.

"Když se narodí velmi malé dítě, umístíme ho po dobu asi třiceti minut do plastového sáčku," prozradil deníku Daily Mail doktor Gallagher. "Celé tělíčko je tak chráněné, voda se z něj nemůže odpařovat tak snadno. Tím pádem se zbytečně neochlazuje. Vytvoří se tam vlastně takové mikroklima. Když je pak novorozenec umístěn do inkubátoru, sáček je odstraněn." Lexi si v něm pobyla několik hodin.



Malá bojovnice to nevzdala

Šance na to, že se dožije věku několika týdnů, nebyly příliš vysoké. Lexi se ale dokázala se svým osudem poprat.  Plíce i ostatní orgány se vyvinuly. Dýchat už dokázala bez pomoci přístrojů. Pomalu začínala přibírat na váze. Přesto v jedenácti týdnech vážila pouhých 525 gramů. Stala se nejmenším dítětem, které v Královské nemocnici ve Worcestershiru přežilo.

"Když jsem přišla z porodnice, sousedé a kamarádky se opatrně ptali, jak to dopadlo. Nevěřili, že by Lexi mohla přežít. Když jsem jim řekla, že je v pořádku, byli překvapeni," říká Chelsea. "Když cizím lidem vyprávím, jak se maličká narodila, diví se taky, že to zvládla. Při pohledu na ni se jim nechce věřit, že byla nedonošená." Z Lexi totiž vyrostla "pořádná" ženská, která má stále úsměv ve tváři.