Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Malý bojovník: Vážil půl kila, teď slaví první narozeniny

12. února 2011 | 05:00

Když se William narodil, rodina i lékaři netajili své obavy. Průsvitnou kůží byly vidět kosti i cévy. Vážil pouhých 567 gramů. Maminka Delyth ho totiž kvůli komplikacím porodila o víc jak patnáct týdnů dříve. Chlapec ale projevil lví sílu, nedávno oslavil první narozeniny a je zdravý jako rybička.

Delyth Williams (28) z Walesu se na svého prvního potomka moc těšila. Pak ale přišel zvrat, který ji málem o syna připravil. Dostala preeklampsii, což je náhlé onemocnění, kvůli kterému musí těhotná žena okamžitě porodit. Tato nemoc postihuje zhruba šest procent žen.

„Bylo to patnáct týdnů a čtyři dny před plánovaným porodem. Byla jsem v práci a najednou jsem cítila horkost. Poslali mě do nemocnice, kde zjistili, že mám extrémně vysoký krevní tlak. Doktoři mi řekli, že ještě hodinu a půl a dostala bych mrtvici. Bylo to děsivé. Po dvou dnech se můj stav nezlepšil a musela jsem jít na císařský řez. Nechtěla jsem, protože jsem věděla, že je ještě moc brzy, ale moje rodina mi řekla, že to musím podstoupit kvůli mému a synovo zdraví,“ vzpomíná na těžké chvíle Delyth.

Chvíle strachu

Když se malý William narodil, vážil jen 567 gramů. Byl tak maličký a málo vyvinutý, že jeho kůže byla transparentní a byly skrz ni vidět kosti. Doktoři se o něj okamžitě začali starat v inkubátoru. Matka Delyth si ho tedy ani nemohla pochovat.

„Nemohla jsem věřit tomu, jak je malinký. Byl v inkubátoru, kde byla spousta hadiček. Bylo to stresující, ale věděla jsem, že je na správném místě. Cítila jsem neuvěřitelné pouta a chtěla mu nějak pomoci, aby zesílil,“ vypráví dále maminka drobečka. Nikdo tehdy nevěděl, co bude dál, ale nakonec vše dobře dopadlo.

Poprvé si ho pochovala na Den matek, což pro ni muselo být tím nejlepším dárkem, jaký si maminky v tento svátek mohou přát. „Mít ho v náručí bylo neuvěřitelné. Věděla jsem, že je malý bojovník. Držela jsem ho dvacet minut a pak už každý den. Bylo to skvělé,“ rozplývá se nad vzpomínkami Delyth.

Vděk doktorům

Domů z nemocnice si Williama mohli rodiče Delyth a Iwan (25) odvézt až měsíc po chlapcově narození. „Je to náš malý hrdina. Nemůžu uvěřit, že slaví své první narozeniny. Je to opravdový zázrak,“ říká Delyth a jedním dechem dodává: „Je skvělý, i když začíná být trochu drzý.“

„Žádná slova nedokáží vyjádřit, jak jsme nemocničnímu personálu vděčni za jejich práci. Když se něco podobného stane, musíte nechat dítě v jejich péči a jen čekat a doufat. Díky nim máme teď doma krásného, zdravého chlapečka. Sice ještě musí chodit na pravidelné kontroly, ale všechno je v pořádku,“ usmívá se šťastná maminka.

Autor: mivr, apk