Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ve dvou letech porazila rakovinu prsu, Aleisha (4) je dnes úplně zdravá

10. ledna 2011 | 12:18

Rakovina prsu, jedna z nejzákeřnějších podob této nemoci, si své oběti nevybírá. Malá Kanaďanka Aleisha Hunter (4) se ve dvou letech stala nejmladším člověkem, kterému toto onemocnění lékaři diagnostikovali. V prsu jí nalezli bulku, která začala růst. Doktoři se rozhodli pro masektomii, amputaci prsu. Dnes je holčička zdravá.

Malá bojovnice je nyní ve čtyřech letech schopná o svém děsivém zážitku i přes nízký věk mluvit. „Vím, že jsem měla rakovinu ve svém prsíčku a doktoři to zlepšili,“ říká Aleisha. „Vím, že někteří lidé, kteří mají rakovinu, jdou do nebe, ale mně je teď lépe,“ dodává dívenka.

Její matka Melanie byla zděšena, když zjistila příčinu bulky v dceřině prsu, které si všimla v listopadu 2008, když ji utírala po koupeli.

Lékaři dítě poslali domů

„Byla to malá tvrdá bulka o velikosti hrášku. Myslela jsem, že to je neškodná cysta,“ říká Melanie. Po testech v nemocnici lékaři řekli matce, že se nejedná o nic vážného a Aleisha byla poslána domů. V lednu 2009 však narostla bulka do velikosti 2 cm a holčičce způsobovala takovou bolest, že nemohla spát.

Amputace prsu

Jakmile lékaři diagnostikovali rakovinu, podstoupila Aleisha okamžitou masektomii. Doktoři jí poté z podpaží odebrali 16 uzlin, aby zjistili, zda se nemoc rozšířila. Naštěstí ne, takže dívenka nemusela podstoupit chemoterapii a nemoc porazila.

„Byli jsme šokování diagnozou. Potýkám se s případy rakoviny přes 25 let a ještě jsem neviděla tak mladého pacienta. Je nejmladším známým případem na světě,“ říká její lékařka Nancy Down.

Plastika v pubertě

Nyní chodí Aleisha na pravidelné kontroly. Lékaři se nedomnívají, že se rakovina vrátí. Až bude v pubertě, podstoupí plastiku prsu. Předchozí nejmladší pacientkou s rakovinou prsu byla Hannah Powell-Auslam z Kalifornie, kterou nemoc postihla v deseti letech. Riziko choroby je u takto malých dívek malé, protože nemají tolik tkáně v prsou a oblast není ovlivněna ženskými hormony. Přesto je podle doktorů onemocnění možné.

Autor: INT, shp, Kšim