Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dieta, nebo smrt? Nejtlustší žena světa stojí před rozhodnutím

Terri Smith se svým milujícím manželem Myronem, který se o ni stará. Bez jeho pomoci by se nezvládla ani umýt.
11. prosince 2010 | 05:00

Pro Terri Smith (50) z Clevelandu v Ohiu začíná naléhavý boj s časem. Je uvězněna ve svém těle i své ložnici. Neschopná pohnout se, postavit se, nebo převrátit bez cizí pomoci. Teď jí však jde o život.

Žena vážící téměř 320 kilogramů je ještě o 15 kilo těžší, než byla Britka Sharon Mevsimler, ktera letos zemřela. I jí teď jde o život. A to nejen kvůli všem zdravotním problémům, které ji díky vysoké nadváze trápí.

Terri trpí silnými bolestmi hlavy. Aby však lékaři mohli vyloučit potencionální nádor na mozku, potřebují vidět výsledek z magnetické rezonance (MRI). A tady je ten "kámen úrazu". Terri je příliš velká na to, aby se vešla do skeneru nebo prošla dveřmi nemocnice.

Milující strážný anděl

Obezní žena se ve všem musí spolehnout na milujícího manžela Myrona (44) a nejstarší dceru Najah (30), kteří pro ni udělají vše. Denně ji musí mýt, pečovat o její kůži i boláky, krmit i oblékat.

"Manžel je můj anděl strážný. I přes to, jak vypadám a kolik péče mi musí věnovat, se mnou stále zůstává. Většina mužů by odešla už dávno, a nikdo by jim to nemohl zazlívat. Ale Myron je živoucí svatý...," říká Terri.

Terri Smith se svým manželem Myronem (vlevo), dcerou Najah (vpravo) a vnoučaty Kai (14), Najeir (7) a Jurnee (8 - dole uprostřed)
Autor: profimedia.cz

Terri Smith se svým manželem Myronem (vlevo), dcerou Najah (vpravo)
a vnoučaty Kai (14), Najeir (7) a Jurnee (8
- dole uprostřed)

Bezcitné posmívání spolužáků

Už jako dítě byla Terri silnější než vrstevníci. V sedmi letech vážila skoro padesát kilogramů. "Moje přezdívka ve škole byla Tlouštík. Nikdo mě nechtěl do svého sportovního týmu. Nikdo se mnou nechtěl sedět v lavici. I to se podepsalo na mé psychice a následně váze," vzpomíná.

Podle svých slov vyrůstala s nadbytkem nezdravých a tučných potravin. Rodiče ale nikdy nenapadlo přemýšlet o tom, co jedí a co jí jejich dcera. "Nikdy jsme nesledovali, co jsme jedli a vůbec jsme nevěděli, co je zdravé a co ne," říká nešťastná žena, která ve dvaceti vážila už 160 kilo.

Nelítostný závod s časem

Po svatbě s Myronem v roce 1986 Terri přibírala dál. Až na dnešních 320 kilogramů. Při takovéhle hmotnosti může tělo kdykoliv vypovědět službu. Organismus nápor nezvládá. Terri by potřebovala co nejrychleji zhubnout, aby mohla podstoupit bandáž žaludku. Násilím zkrotit svou nezřízenou žravost.

Žena, která je ke své posteli "připoutána" už více než tři roky, říká: "Lidé si musí myslet: 'Jak to mohla nechat dojít tak daleko?' Vím, že je to hrozné, jak to sádlo na mě přetéká. Jenže teď, když se vůbec nemůžu hýbat, nezáleží už na tom, jak zdravě jím. Váha se nepohne. Nespálím ani jednu kalorii."

Magnetická rezonance pro slony

Doktor Dariush Saghafi říká: "Péče o někoho velikosti a hmotnosti Terri je velmi obtížná. Je velmi těžké s ní hýbat a ještě těžší jí někam přepravit. Nemocnice nemají potřebná zařízení, aby mohly poskytnout péči někomu tak obrovskému."

"Snažili jsme se vymyslet nějaké řešení. Mysleli jsme si, že by ji mohli MRI udělat v místní Zoo, kde mají přístroj určený pro slony a nosorožce. Bohužel nemají licenci potřebnou pro vyšetřování lidí," říká lékař. Nezbývá tedy než doufat, že se Terri, která je babičkou tří vnoučátek, podaří zhubnout dřív, než bude pozdě.

Autor: INT, Lenka Chvostová