Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dvojčata vidí i očima toho druhého a dovedou si číst myšlenky!

25. listopadu 2010 | 06:15

Čtyřletá kanadská siamská dvojčátka Tatiana a Krista mají velmi těžký život. Jsou totiž spojená částí mozku, tudíž nemohou být oddělena. Zdá se ale, že společný pohyb holčičkám vůbec nevadí. Sestry se nejen spolu pohybují, ale jedna je dokonce schopná vidět okem té druhé. A podle všeho mají i společné myšlenky!

Tatiana a Krista Hoganovy z Kanady jsou jediná siamská dvojčata na světě, která jsou propojená tímto způsobem - přes část mozku lékaři nazývané thalamus. Právě proto nemohou být chirurgicky oddělena a jsou tak odsouzena ke společnému žití. Kolika let se holčičky dožijí je ale ve hvězdách. Ony i jejich rodina si proto užívají každý okamžik, který společně prožijí.

Jediná na světě

Tatiana je menší, ale má větší srdce a pumpuje většinu krve do mozku Kristy.To, jak jsou spojeny, jim umožňuje téměř nadlidské a pro lékaře neznámé schopnosti. „Podle našich vědomostí jsou jedinými takovými na světě. Jejich mozky zaznamenávají signály z vizuálního pole té druhé. Jedna může vidět to, co vidí ta druhá,“ řekl jejich lékař doktor Douglas Cochrane z dětské nemocnice ve Vancouveru. Dívky tedy mají daleko širší zorní pole, než běžní smrtelníci.

A zrak není to jediné, v čem jsou sestry spojeny. Podle jejich babičky Louise mají totiž i stejné myšlenky! „Mají i stejné myšlenky. Důkazem je, že nikdo nic neřekne a Tatiana najednou vyjekne: "Nech toho!" A plácne svou sestru,“řekla.

Lékaři matce radili jít na potrat

Děvčátka letos 25. října oslavila čtvrté narozeniny, což je podle lékařů malý zázrak. Od začátku jim totiž doktoři moc šancí na přežití nedávali. „Doktor mi řekl: „Vaše dcery jsou spojeny, a to hlavou. Nemám tušení, zda vůbec přežijí. Stále ale ještě můžete jít na potrat.“ Podívala jsem se na něj a řekla, že to se nikdy nestane,“ vzpomíná maminka propojených holčiček Felicia na okamžiky, kdy se dozvěděla, že čeká siamská dvojčata.

„Žijeme dneškem. Až přijde zítřek, budeme se jím zabývat, do té doby ne,“ říká odhodlaně Felicia. Není totiž vůbec jisté, kolika let se děvčátka společně dožijí. Vzhledem k tomu, že jsou jedinými siamskými dvojčaty s tímto typem spojení, odborníci se nemohou opřít o žádnou hypotézu.

Autor: mivr, lenak