Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Už čtyři roky nesnědl sousto! Potravu dostává hadičkou

7. listopadu 2010 | 05:02

Čtyřletý chlapec z Velké Británie trpí velmi vzácnou poruchou příjmu potravy. Když byl ještě batole, měl problémy se žaludečními šťávami a od té doby nepozřel ani sousto. Potravu přijímá hadičkou přímo do žaludku. Možná by mu pomohli rakouští experti, ale rodiče na léčbu nemají peníze a jsou bezradní.

Problémy s příjmem potravy nejsou ještě ke všemu to jediné, co rodiče Kevina (41) a Catherine (37) Harrisonovi trápí. Jejich chlapeček Daniel trpí také autismem. Přitom jeho sestra Hannah je naprosto zdravá.

Pomoc v Rakousku?

Britští lékaři si s Danielovým případem nevědí rady. Šance na pomoc přišla ze strany rakouských odborníků. Na nákladnou léčbu ale Harrisonovi nemají peníze.

„Doktoři v nemocnici Great Ormond Street jsou úžasní, ale ani oni nevědí, co s Danielem dělat. Naše jediná šance je vzít ho do rakouské nemocnice v Grazu. Tam už totiž lékaři někoho s tímto problémem úspěšně vyléčili. Potíž je, že Danielův případ je tak vzácný, že i tam se specialisté setkali jen s dvanácti takovými pacienty. A to za praxi dvaadvaceti let,“ svěřil se otec Kevin.

Je to jen v jeho hlavě...

Rodina Harrisonových žije v Carltonu a je cesty do londýnské nemocnice stojí hodně peněz. Léčba v rakouské nemocnici ve městě Graz by je stála v přepočtu přes půl milionu korun. A na to rodiče nemocného chlapce nemají. Daniel tak dál přijímá potravu pomocí hadičky zavedené přímo do žaludku. Sice už postoupil několik operací a různých zákroků, ale nic nepomohlo.

„Catherine a já máme strach, co by se stalo, kdyby se nám něco stalo. Daniel musí být schopen jíst. I pro Hannah to musí být strašné vidět bratra hladovět. Ale zvládá to skvěle. Náš syn nemá žádný zdravotní problém, vše je to v jeho hlavě,“ říká bezmocně otec Kevin.

Skoro zemřel

Danielovi jsou teprve čtyři roky, za sebou už má ale hodně. Kromě toho, že trpí autismem a poruchou příjmu potravy, v roce 2009 bojoval se zákeřnou prasečí chřipkou. Z té se nakonec vyvinul zápal plic a poté dokonce jejich selhání. Chlapec naštěstí nad nemocemi vyhrál. Jíst ale stále odmítá.

„Daniel je skvělý chlapec, jeho autismus se dá zvládnout, ale jak má v dospělosti fungovat, když se nebude schopen najíst? Nikdo ze zdravotních institucích nám nechce finančně pomoct, protože jsme s Catherine oba zaměstnaní. Ale my si výdaje spojené s jeho léčbou v Rakousku nemůžeme dovolit,“ běduje Kevin a dodává: „Jeho stav je nepraktický. Musíme s sebou brát spoustu věcí. Poslední dovolenou jsme plánovali šest měsíců.“

Britští lékaři si navíc s Danielovým případem nevědí rady. Šance na pomoc přišla ze strany rakouských odborníků. Na nákladnou léčbu ale Harrisonovi nemají peníze.
Autor: INT, mivr, Kšim