Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Voják přišel o obličej, pak o dvojčátka: Teď se ženou čeká další dítě

Video se připravuje ...
Neuvěřitelný příběh
VIDEO: /YouTube/
28. října 2010 | 05:00

VIDEO: Láska mezi jedním britským párem je neskutečně pevná. Martyn a Michelle Comptonovi ustáli smrt svých novorozených dvojčátek i nehodu, která postihla Martyna a způsobila mu tak doživotní zohavení. Manželé teď čekají další dítě a doufají, že už jim osud přestane házet klacky pod nohy.

Nynější manželé Comptonovi spolu chodili teprve pět měsíců a už věděli, že tohle je láska jako trám. Zasnoubili se a moc si přáli miminko. Dva týdny po zásnubách ale tehdy teprve dvaadvacetiletý Martyn, živící se jako voják, musel odjet na svou první misi do Afghanistanu. A tím začalo všechno trápení mladého páru.

Tragický dopad mise

V červenci 2006 Martyn odjel do mise, bojovat proti Talibanu. Při jízdě obrněným vozem, který řídil, došlo k obrovské tragédii. Někdo na něj a jeho kolegy hodil dva granáty. Tři muži nehodu nepřežili, Martyn měl popáleno sedmdesát procent těla. A to byl na misi teprve pět týdnů!

Martyn byl tři měsíce v kómatu. Když se probral, lékaři mu řekli zdrcující zprávu: "Možná už nikdy nebudete chodit!" S tím se ale statečný mladík, který při útoku granátem přišel o nos, uši, vlasy a oční víčka, nehodlal smířit.

Voják prodělal spoustu operací a chodit se opět naučil, i když mu doktoři moc šancí nedávali. V boji s vlastním tělem mladíkovi pomohlo i to, že jeho snoubenka Michelle, se kterou se zasnoubil pouhé dva týdny před osudným odjezdem do Afghanistanu, stála stále zamilovaně při něm.

Další rána...

Pár se 12. července v roce 2008 vzal. Nedlouho po líbánkách přišla radostná novina - Michelle zjistila, že čeká miminko! "Když jsme zjistili, že jsem těhotná, byli jsme nadšení. A když jsme se dozvěděli, že to budou dvojčata, říkali jsme si, že nás čeká perfektní rodina. Zvláště proto, že to měli být chlapec a holčička," vzpomíná na šťastné okamžiky Michelle.

Jenže pak se situace zkomplikovala. Michelle dvojčátka porodila hodně předčasně - už ve dvaadvacátém týdnu těhotenství. Obě děti zemřely v den, kdy se prvně objevily na světě. Paradoxně den na to Martyn a Michelle slavili první výročí svatby...

"Ve 13.10 se narodil Harry, Freya přišla na svět o deset minut později. Oba měli okolo půl kila. Jenže Freya si o mé pánevní dno sedřela jemnou pokožku. Zemřela po čtyřiačtyřiceti minutách," vzpomíná na první chvíle s dětmi zdrcená matka Michelle a pokračuje v srdcervoucím příběhu:

"Oblékli ji, dali jí čepeček a položili mi ji do rukou. Byla tak maličká, menší než panenka. Ale tělíčko měla proporcionálně normální. Držela jsem ji, když zemřela."

A jak na tom byl prvorozený chlapeček Harry? "Harry byl mezitím v inkubátoru. Dařilo se mu dobře. Když jsem dala ruku k němu, chytil mi prst. Pak nám ale řekli, že nemá v krvi dostatek kyslíku. Zeptali jsme se, jak dlouho ho nechají v inkubátoru. Odpověď byla jednu hodinu. Rozhodli jsme se nechat přístroj vypnout, pro jeho dobro. Bylo to ve 23.45 hodin," vypráví s těžkým srdcem Michelle. O týden později byli oba novorozenci zpopelněni a uloženi do rodinné hrobky.

Druhá šance

Po smrti obou miminek zažívali rodiče Comptonovi strašlivé chvíle. "Nejprve to bylo opravdu hrozné. Stále jsme se ptali: Proč my? Když jsme se vrátili domů z nemocnice, nemohla jsem vkročit do pokoje, který jsme pro ně měli připraven. Trvalo mi to měsíce," vzpomíná zničená žena.

Pak se ale stal zázrak. Michelle znovu otěhotněla! Kromě radosti samozřejmě ale vyvstaly na mysl i obavy - dopadne to tentokrát dobře? Lékaři zjistili, že důvod předčasného porodu dvojčátek vězel v problémech s dělohou. Michelle ji má totiž moc malou. Při určité velikosti miminka se tak sama začne otevírat.

Manželé Comptonovi měli radost, když se dozvěděli, že tentokrát je u Michelle v bříšku jen jeden drobeček. To zvětšovalo šance na úspěšný a normální porod.

"Vše bylo v pořádku. Přečkala jsem dvaadvacátý týden, ale o dva týdny později se mi začala otevírat děloha. Propukla jsem v pláč při představě, že bych si tím měla projít znovu. Lékaři mi ale do dělohy dali speciální nouzové stehy, takže se se cítím bezpečněji," vypráví Michelle, s níž se osud tedy rozhodně nemazlil.

Martyn a Michelle teď doufají, že vše proběhne v pořádku, bez problémů. "Tentokrát jsme opatrnější. Nekoupíme nic, dokud nebude jen pár týdnů před porodem. Nechceme to zakřiknout," říkají rodiče, kteří se přirozeně hodně bojí, aby jim tentokrát štěstí přálo a narodilo se jim zdravé miminko.

Láska až za hrob

A jak je na tom Martyn? Rozhodně lépe. Mladík, jemuž je momentálně šestadvacet let, se snaží s krutým osudem, který ho postihl, statečně bojovat. Dokonce hraje hokej a v tomto sportu se chystá reprezentovat i na paralympiádě.

"Podstoupil jsem asi deset operací během dvou let. Mezi prsty jsem měl například něco jako plovací blánu, tu mi odstranili. Také mi opravovali horní ret. Je to nekonečné. Lidé venku se na mě stále dívají. Někdy ani nechci vyjít ven," popisuje své pocity Martyn.

Možná to někoho zaskočí nebo i překvapí, Michelle je do něj ale stále moc zamilovaná. "Zamilovala jsem se do jeho osobnosti, ne proto, jak vypadal. Pokud se nezmění jeho charakter, nepřestanu ho milovat a nikdy neodejdu!" uzavírá neuvěřitelný příběh Michelle Compton.

Autor: INT, mivr, lenak