Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žena s rakovinou: Prodali mě i s bytem!

Darina Smolíková chce platit nájem, ale přiměřený jejím příjmům a zdravotnímu stavu.
13. října 2010 | 05:32

V těžké situaci se ocitla Darina Smolíková (55) z Jirkova. Město v dražbě prodalo byt, v němž žena žije přes deset let. Bez ohledu na to, že nebyl zadlužený a žena je těžce nemocná – osm let se léčí s rakovinou! Nová majitelka Kateřina Zitová (35) nyní po ní chce dvojnásobný nájem a podepsat smlouvu na roční užívání. To Smolíková odmítá. Nová majitelka jí už odpojila teplou vodu a dala výpověď.

„Paní Darina Smolíková nezaplatila za teplou vodu majitelce ani korunu, stejně jako za ostatní služby, které paní Zitová jejich dodavatelům hradí, přestože jí za ně paní Smolíková neplatí,“ napsala Blesku advokátka Kateřiny Zitové Andrea Průchová.

Paní Darina Smolíková to ale odmítá. „Platila jsem to postaru. Paní Zitové jsem složenkou poslala holý nájem a zbytek uhradila přes SIPO včetně teplé vody. V září už jsem za teplou vodu neplatila, protože mi ji odpojila,“ hájí se nemocná žena.

Její tvrzení potvrzují pracovnice Městské majetkové Jirkov, kam nájemné včetně teplé vody a služeb platila. Kámen úrazu je zřejmě v tom, že Smolíková zaplatila v srpnu Městské majetkové, i když byt už patřil Zitové. První městská Smolíkové už platbu za srpen vrátila.

Město dělá z lidí bezdomovce

Paní Darina Smolíková, která je bez vody, si jednoznačně myslí, že šlo jen o záminku Zitové, aby ji dostala z bytu. Nechce totiž přistoupit na nájemné přes 5 tisíc. Původní nájem měla kolem dvou tisíc. Případ zřejmě skončí u soudu.

Popel na hlavu si nyní ovšem sype město a podle místostarosty Jirkova Jaroslava Cingela po případu Smolíkové bude nutné zmírnit tvrdé podmínky prodeje městských bytů. „Budeme muset zjišťovat, jakou osobu dáváme s bytem do dražby. Vyřizovali jsme to šmahem a teď se objevily další podobné případy. Z lidí bychom dělali bezdomovce, o které se nakonec musíme postarat,“ řekl místostarosta Jaroslav Cingel.

Autor: Helena Lacinová, Krvs