Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nevyléčitelně nemocný malíř Petr Čapák: Poslední výstava

Autor: Marie Machková, hto - 
22. září 2010
05:00

Petr Čapák (31), regionální výtvarník ze Vsetína, který trpí svalovou dystrofií, uspořádal svou poslední výstavu. Smrtelná nemoc mu už ale nedovolila, aby se jí zúčastnil. Jeho stav se zhoršuje, je už trvale napojen na kyslík a nezvládne ani sezení na vozíčku.

„Už jsem to chtěl zabalit, ale výstava mě držela nad vodou a při životě,“ přiznal se muž, u kterého se v deseti letech projevila geneticky zakódovaná choroba. Na stejnou nemoc zemřel i jeho o dva roky starší bratr. Ten se dožil pouhých 22 let. A stejnou prognózu vyslovili lékaři i u Petra. Ten ale statečně bojuje.

Postupující nemoc

„Nemoc však stále postupuje. Dobré a špatné dny se střídají,“ řekla jedna z jeho ošetřovatelek Kateřina Jašová. Minulý rok prožil Petr Čapák na ARO vsetínské nemocnice.

Sbírka, na kterou přispěli i čtenáři Blesku, mu umožnila domácí péči. Za posledních jedenáct měsíců namaloval osm obrazů. Štětec už ale musel vystřídat grafický počítačový program, ovládaný senzorem na výtvarníkově nose.

Benefiční sbírka

„Chci, aby tady po mně něco zůstalo,“ okomentoval Petr výstavu, která probíhá ve vsetínském evangelickém kostele. Jeho díla si mohou zájemci koupit. Muž si totiž domácí péči hradí sám. Na výstavu se přišla podívat i jeho maminka. Krutý osud synů ji přivedl do trvalé péče psychiatra. „Stále věřím, že se stane zázrak. Modlím se, aby Petr ještě neodcházel,“ svěřila se žena a hned si zamluvila jeden z obrazů.

stefa ( 22. září 2010 19:40 )

má můj velký obdiv za to jak se svojí nemocí bojuje. Myslím, že mnohý z nás by to asi tak urputně zápasit nedokázal.Je to člověk vhodný obdivu.Takoví lidé mají moji úctu ,a ne vykutálení zlodějíčkové kteří si říkají poslanci a vláda.

Zobrazit celou diskusi