Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kampusch: Tyran mě přes den mlátil a v noci objímal!

9. září 2010 | 13:39

Osm let byla zavřená v podzemním úkrytu. Na povrch ji její únosce pouštěl jen občas. Na hrůzné roky v zajetí vzpomíná Natascha Kampuch (22) v knize »3096 dní«. Jaký byl vztah mladé ženy ke krutému únosci Wolfgangu Priklopilovi (†44)?

„Asi po půl roce, na podzim 1998, mě vyvedl ze sklepa. Zase jsem dýchala čerstvý vzduch. Vzal mě nahoru umýt se. »Jestli budeš křičet, zabiju tě!«, řekl mi a pak mě celou dobu sledoval, jak jsem se myla,“ vzpomíná Natascha, jak ji Priklopil poprvé vzal nahoru do domu.

První krvácení

„Jednoho rána, bylo mi dvanáct, mě probudily bolesti v břiše. Na prostěradle byla krev. Únosce to rozrušilo a od té doby se ke mně už nechoval jako k dítěti. Už jsem pro něj byla dospělá, a tak mě bral nahoru, abych mu uklízela a sloužila,“ odhaluje Natascha, jak se únoscův vztah k ní během let proměnil. Dívka pak musela třeba do úmoru drhnout podlahu v kuchyni.

Natascha vzpomíná i na první noc mimo úkryt, kterou strávila v Priklopilově posteli! „Když mi bylo čtrnáct, vzal si mě na noc k sobě. Ačkoliv byl v mnoha ohledech krutá bestie, v posteli ne. Nešlo o sex. Tyran, který mě přes den mlátil a svazoval, chtěl v noci jen obejmout,“ tvrdí Natascha. Několik dní poté ji vzal Priklopil poprvé z domu, do obchodu. „Ani slovo, nebo všichni umřou!“ varoval Nataschu únosce, který u ní celou dobu stál.

Záblesk naděje

 

Cestou z obchodu svitla Natasche naděje na záchranu. Priklopilovo auto zastavila policie. „Očima jsem policisty prosila, aby si mě všimli. V duchu jsem křičela »Pomoc!«, vzpomíná dívka na okamžiky naděje, po kterých následovalo zklamání. „Jen zkontrolovali doklady od auta a pak nám popřáli šťastnou cestu.“

Další naděje svitla, když vzal Priklopil dívku k osmnáctinám lyžovat. „Pustil mě na záchod. Poprvé po osmi letech jsem byla sama. Na toaletě byla žena, ale nedokázala jsem promluvit, z mých úst vyšlo jen slabé pípání. Žena se jen přátelsky usmála a odešla,“ popisuje Natascha.

Jak nyní vyplynulo ze spisu vyšetřovatele, který spáchal sebevraždu, byly do únosu Kampusch zapleteny kromě Priklopila i další osoby.

Autor: kamp, INT, jen, mivrk