Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co je to za matku? Opalovala se, batole trpělo na slunci!

Matka syna na pláži zapomněla namazat ocharným krémem s faktorem a dítě se ošklivě spálilo od slunce.
1. června 2010 | 14:08

Britové jsou zděšení. Mladá matka si na pláž vzala pětiměsíčního chlapečka a místo toho, aby batole schovala do stínu a natřela krémem, nechala ho hrát si na přímém slunci. Sama si dala pivo a začala se opalovat. Až šokovaný dav dítě zachránil. Ale ne včas…dětské tělíčko utrpělo rozsáhlé spáleniny.

„Vaše dítě je v jednom ohni,“ křičeli na nezodpovědnou matku lidé, kteří se opalovali kolem. Měli skoro pravdu. Blondýna v bikinách chlapečka vůbec nehlídala. Nedala mu čepeček na hlavu, nenamazala ho krémem s vysokým faktorem. Jen si lehla na deku, sundala vrchní část plavek a pracovala na bezchybném opálení.

Nevšímavá matka

Chlapeček si mezitím hrál s pískem. Po chvíli si ale pozornost matky začal vynucovat pláčem. Nereagovala. Měl žízeň, bylo mu nesnesitelné horko. Ze spálenin mu naskakovaly na nohou puchýře. Když okolní pozorovatelé bezcitnou ženu chtěli na nešťastné dítě upozornit, nevšímala si jich. Bezmocně proto zavolali policii. Někdo musel zasáhnout.

Devětadvacetiletou matku vyrušili z odpočinku až dvě policistky, které jako ženy a také matky neodkázaly hrůzný nezájem pochopit. Až v tu chvíli mladá prvorodička pochopila závažnost situace. Dítě rychle zabalila do ručníku a na hlavu mu dala klobouček. Celou dobu měla všechny důležité věci s sebou.

"Zdálo se nám, že je opilá. Když chlapečka zvedla, aby ho odnesla to přivolané sanitky, usmívala se. Jako by se nic nedělo," pověděla na místě jedna z návštěvnic pláže. „Snažili jsme se ji upozornit na to, že dítěti se tvoří na pokožce nalité puchýře. Ale nezdálo se, že by to na ni mělo nějaký dopad.

Pomoc lékařů

Chlapečka odvezla sanitka. V nemocnici zjistili, že má závažné spáleniny na čtyřiceti procentech těla. Naštěstí ho neohrožují na životě. „Matka je celé dny u jeho postýlky. Snaží se mu vynahradit to, co se mu stalo,“ popsal nynější situaci otec kluka. „Má manželka opilá nebyla. Měla v sobě jen jedno velké pivo a prostě ji na sluníčku stouplo do hlavy. Chtěla si se synem hrát, ale místo toho byla unavená.“

Kdyby ji neupozornil dav a neposlal na záchranu policii, je otázka, jak by výlet na pláž skončil. Možná by po čase matka zjistila, že už synovi nemůže pomoct. "Manželka toho moc lituje. Nedokáže pochopit, co dělala. Teď je u našeho syna dnem i nocí," řekl manžel nepozorné ženy.

Často se stává, že si lidé myslí, že spálit se mohou jen na dovolené. Ale pokud je malé dítě dlouho na přímém slunci bez ochrany, může být dehydratované, spálené, dokonce dostat silný úpal. Slunce může i ohrozit na životě. Je proto lepší na potomka dávat pečlivý pozor a před sluncem chránit.

Autor: amp