Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Csáková si sexy zadek vyšlapala, zkuste to i vy

Fotografie
14. února 2011 | 06:30

Pomerančová kůže na stehnech nebo-li celulitida údajně trápí 90 procent žen. Vidina nadcházející sezony v plavkách jim radost nedělá. Proč tedy tato výhradně ženská kosmetická vada vzniká, jak proti ní bojovat a co opravdu funguje?

Celulitida patří mezi naše civilizační »vymoženosti«. Tukové buňky se vlivem nesprávného stravování a sedavého zaměstnání shlukují na postižených místech do jakýchsi hroznovitých tvarů. Tím se zpomaluje prokrvení buněk a také škodlivé látky se pomaleji vyplavují, jsou zadržovány. Navenek vše působí jako hrbolatá kůže. Výzkumy dokonce dokázaly přímou souvislost se znečištěním organismu a výskytem celulitidy.

Stroje, které vás vyhladí

Bylo zjištěno, že nejlépe na celulitidu působí lymfodrenáž a tlaková terapie. Obojí tukové buňky rozbíjí a odvádí z nich škodliviny. „Velkým hitem je teď chůze na běžeckém pásu v podtlakové komoře, to je účinné proti celulitidě a navíc se při tom i dobře hubne,“ říká Petr Brázda. Jak to funguje? Střídavým podtlakem je krev nasávána do kapilár v podkoží a zároveň působí jako přepravce tuku ke svalům, kde se tuk spaluje. Pod tlakem je aktivován nejen metabolismus tuků, ale i lymfatický systém, který odvádí zplodiny z těla. O tom, že to funguje, nám řekla i Ilona Csáková, jež po porodu výrazně zhubla. „Objevila jsem konečně příjemné cvičení. Jmenuje se to vacushape. Dřív jsem skutečně byla dříč, dělala jsem kromě jiného kickbox a všechno mne po cvičení bolelo. Teď se pět minut zahřeju a pak si vlezu do jakéhosi podtlakového stanu, kde šlapu po běžícím pásu rychlejší chůzí. Funguje to, tuky se spalují a u toho ještě můžu koukat na telku.“

Co způsobuje celulitidu

Kromě životosprávy, v níž nejvíc paseky nadělají tuky a smažená jídla, nedostatek vitaminů, stres, alkohol a kouření, se na celulitidě podílí také hormonální nerovnováha při užívání antikoncepce nebo těsné prádlo a džíny, které brání proudění krve.

Štípejte se!

Jednoduše palcem a ukazováčkem shrňte kůži na stehnech. Když se bude podobat pomerančové kůře, je tam celulitida! Horší je, když už je vidět i bez seštípnutí, a nejhorší, když už tvoří hrboly – to se objevuje zpravidla po 40. roce života.

Jak na ni ve stravování

Nutriční poradce Petr Havlíček je, pokud jde stravu, trochu skeptický. „Pokud už jsou změny podkoží, pomůže především lymfatická masáž, cvičení, zkrátka vše, co prokrví postižená místa. Stravou můžeme tento problém ovlivňovat jen lehce. Můžeme pít diuretické čaje, například kopřivový, jíst čerstvé potraviny bez umělých přídavků a nesolit. Sůl totiž také zadržuje vodu.

Do léta zabojujte!

Kromě programu vacushape se na rozproudění lymfatického systému může samozřejmě podílet i lymfatická masáž – nejlépe ruční, nebo můžeme využít jiný zajímavý stroječek – tzv. roletic, který masíruje příslušné partie těla tím, že se otáčí a působí na kůži dřevěnými válečky. Připravte se ale na dlouhý boj!

Autor: Zuzana Pšenicová, evakk