Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nepovedená plastika? Braňte se!

Toužíte po plastice? Nemusí dopadnout dobře!
20. srpna 2010 | 15:47

Plné poprsí, útlý pas, čelo bez vrásek. To je vzhled, po kterém mnohé touží. Realita po plastickém zákroku ale může být odlišná. Co dělat, když není zákaznice spokojena? Jde operace reklamovat? Ano! Nabízíme pár tipů, jak na to...

Plastické operace jsou v dnešní době nejsnadnějším způsobem, jak omládnout, zeštíhlet, zkrásnět. Aby však ženy vysněného cíle dosáhly, musí často projít velkými pooperačními bolestmi a čelit vysokým finančním nárokům. O to horší je pak zjištění, že zákrok nedopadl tak, jak očekávaly.

Nebojte se ozvat!

Podle zjištění je osmdesát dva procent všech pacientek se zákrokem spokojeno. Ovšem co těch zbylých osmnáct? V poslední době se ukazuje, že stále více plastických zákroků končí následným nezdarem. Ať už se jedná o špatně vyretušované vrásky, povadlá ňadra či dírky v kůži po liposukci. Zákaznice by se neměly bát nepovedený zákrok reklamovat!

Chtěla větší prsa, místo toho má čtyři

Typickým příkladem nezdařené plastické operace je paní Marie (40), která sama sobě darovala větší prsa. Po určité době se jí ale objevila na hrudníku rovnou čtyři ňadra! Marie se po této nehodě stáhla do sebe. Manžel ji od té doby neviděl nahou a jejich vztah nakonec skončil rozvodem.

Takovému úkazu se odborně říká "double buble" (dvojitá boule) a zdaleka to není jediná z možných deformací.

Dohodnout se na následném odškodnění nemusí být vždy jednoduché.

"Jedná se o dobrovolnou službu. Zákrok je vždy proveden na základě smlouvy, a proto je nutné se co nejpřesněji domluvit s lékařem, který zákrok provádí. Je třeba si s lékařem jasně stanovit cíl," komentuje právník.

"Jako předmět reklamace je možné uvést jak konečnou vizuální stránku zákroku, tak i následné zdravotní potíže se zákrokem spojené," pokračuje dál.

Opravná operace je možná

Aby mohla být reklamace platná, musí mít její příčina opodstatnění. Nejlépe řešitelné jsou zákroky, kde je na první pohled viditelné pochybení ze strany lékaře. Mezi tyto pochybení patří jizvy, dírky po liposukci a další trvalé poškození těla. Nejhůře řešitelné jsou však případy, kdy je práce odvedena dobře, ale pacient není přesto spokojen. "Tyto pře jsou často neřešitelné." tvrdí právník.

Kráso, trp

Hojící proces bývá nezřídka bolestivý a ve většině případů se neobejde bez boulí, modřin a opuchlin. Je třeba počítat s tím, že finální výsledek je u pacientky vidět zhruba po roce. Délka hojení je však velmi individuální a vždy je třeba naslouchat tomu, co radí ošetřující lékař.

Nepodceňujte výběr chirurga

Na to, zda bude pacientka se vzhledem spokojena, má velký vliv i výběr chirurga, který operaci provede. V dnešní době by neměl být problém informace a tipy sehnat. Internet, diskuze. Možností je mnoho. Neméně důležitá je také konzultace s budoucím chirurgem. Ten si klientku musí prohlédnout jak z fyzické, tak i psychické stránky.

Prohlídka a konzultace jsou v tomto procesu velmi důležité. Plastický chirurg je nejen malíř, sochař a estét. Musí také dopředu velmi citlivě odhadnout, jak se bude asi rána hojit, a nakolik se bude tvar měnit. U každého pacienta je průběh jiný a ke každému je potřeba přistupovat zodpovědně a individuálně.

Autor: INT, mano, amp