Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nemáte na plastiku? Zaplatí ji pojišťovna!

Pokud máte nějaké podezřelé znaménko a uvažujete o jeho odstranění, může vám zákrok proplatit pojišťovna.
6. srpna 2010 | 11:42

Nová ňadra, plastika víček nebo jemná úprava nosu. S myšlenkami na plastický zákrok koketuje většina žen. Některé nakonec nemají odvahu, jiné hlavně dostatek peněz. Takové dámy ale mohou nárokovat platbu od pojišťovny. Kdy je šance uspět?

O šanci nechat si estetickou operaci zaplatit z povinného pojištění se moc nemluví. Málokteré centrum plastické chirurgie má totiž s jednotlivými pojišťovnami sepsané patřičné smlouvy o hrazení výkonů, tak o těchto možnostech pacienty ani neinformuje. „Vymámit“ z pojišťovny peníze není totiž jen tak. Stojí to jak pacienta, tak nemocnici více času, musí se vyplnit hromada papírů, ale výsledek takového úsilí vám mnohdy může změnit život.

S oběma prsy jsem opět sama sebou

„Ve třiceti letech mě diagnostikovali rakovinu prsu a musela jsem podstoupit odnětí prsní žlázy,“ svěřila se nám paní Petra z jižní Moravy na jedné z pooperačních kontrol ve FN Bulovka v Praze 8.

„Nemoc mě zastihla uprostřed rozvodu a doma jsem měla dvě malé děti. Léčba byla úspěšná, ale mé problémy teprve začaly. Představte si rozvedenou strhanou ženu po chemoterapii bez vlasů, po rozvodu bez peněz, a po operaci i bez prsu. Cítila jsem se hrozně a nakonec jsem kořen všech svých problémů a neúspěchů nalézala jen ve svém chybějícím ňadru. Umělá náhrada mě tížila, pořád padala a hodně jsem se pod ní potila," vzpomíná žena.

"Finanční prostředky na zákrok u plastického chirurga jsem neměla a na malém městě mě nikdo o jiných možnostech neinformoval. Propadala jsem se stále hloub do svých depresí, až jsem téměř nevycházela z domu, trápila jsem sebe i děti. Nakonec mě zachránila moje kamarádka z Prahy. Zjistila, která klinika podobné zákroky dělá „na pojišťovnu“, a lékaři mi doslova proměnili život. Dnes už samozřejmě vím, že problém nebyl jen v chybějícím prsu, ale teprve jeho vzhledově plnohodnotná náhrada mi pomohla vidět svět i život v jiné perspektivě.

Zjistěte, na co máte nárok

„Lidé často nevědí, na jaké zákroky mají bezplatně nárok, a zbytečně se trápí. Rekonstrukce prsu je toho dobrým příkladem,“ uvedl pro Blesk zdraví plastický chirurg Václav Poláček z Lékařského domu v Praze 7. V České republice rakovinou mléčné žlázy ročně onemocní přibližně 5000 žen, takže odnětí prsu není nijak výjimečnou operací.

Zda je rekonstrukce prsu pro ženu vhodná, určí v první řadě onkolog a poté plastický chirurg, případně i psycholog. Tento výkon nepodléhá žádnému zvláštnímu schvalovacímu procesu ze strany zdravotních pojišťoven, takže ani jeho indikace nebývá problémem. V rámci rekonstrukce je možné buď domodelovat chybějící část prsu (v případě, že odnětí nebylo kompletní), nebo vytvořit prs zcela nový. Ten se tvaruje pomocí vlastní tkáně, odebrané například z břicha, nebo pomocí implantátů.

Od května letošního roku pojišťovny hradí i velmi kvalitní implantáty CUI z USA, vyvinuté speciálně pro tyto případy. Bohužel množství výkonů je dané i rozpočtem nemocnic, a tak se na operaci čeká dva až tři roky. Jinou možností je, že se pacientka domluví přímo se svojí pojišťovnou, která danou částku může po zákroku proplatit třeba i soukromé plastické chirurgii.

Zmenšení zdarma, implantáty za peníze

Mnoho žen se zase naopak trápí s příliš výrazným poprsím. I úhradu tohoto zákroku lze opět za určitých podmínek nárokovat na pojišťovně. Pokud je ze žlázového těla odstraněno více než 500 g a budete mít doporučení od vašeho neurologa, ortopeda nebo psychiatra, pravděpodobně uspějete. Pojišťovna také proplácí zmenšení výrazně asymetrického prsu. Pokud by se ale žena rozhodla naopak menší prso doplnit implantáty, pojišťovna by uhradila pouze výkon, a nikoliv cenu implantátů.

Rozhodne revizní lékař

V podstatě lze říci, že v případech jakýchkoliv plastických operací, které mají i jinou než estetickou indikaci, lze požádat o proplacení zákroku pojišťovnu. A to dokonce i v případech, že jde o problémy psychické, které vám způsobuje například nepěkný nos. Budete-li mít věrohodný posudek od psychologa, máte slušnou šanci na úspěch.

Pravdou ale je, že tyto zákroky musí nejprve schválit revizní lékař, a ten ve finále rozhodne, zda se výkon bude hradit z prostředků pojišťovny nebo si ho pacient bude muset zaplatit sám. Informace o tom, která nemocnice má na které operace smlouvu, získáte u vaší pojišťovny nebo dotazem na jednotlivých pracovištích.

Jeden kousek musí stačit

O tom, že pojišťovny nerady rozhazují, svědčí i nedávný případ muže, který při autonehodě přišel o obě varlata a nárokoval si kvůli psychickým problémům hrazení plastické operace u své pojišťovny. Ta nakonec jeho požadavek uznala, ale proplatila mu jen jeden implantát s tím, že stojí-li i o druhé, musí si ho zaplatit sám. Ani chytrá horákyně nebyla větší liška!

Na co máte nárok?

(operace, které nepodléhají zvláštnímu povolení ze strany pojišťoven)

Operace horních víček

Výkon je hrazený v případě vrozeného poklesu horního víčka a kožních převisů nebo tukových váčků, které omezují vidění. Pacient ho může podstoupit také na očním oddělení.

Přišití uší

Bezplatně se tento zákrok automaticky provádí u dětí ve věku 5 až 10 let. Uši jsou plně vyvinuté už u čtyřletých dětí. Operace je však pochopitelně možná i v dospělosti. Nervové zakončení v ušním boltci se ale vyvíjí, tím se vysvětluje horší snášení bolesti v dospělém věku.

Úprava nosu

Plastiku nosu si můžete bez větších problémů nárokovat, zejména po úraze, s vrozenou deformitou, jako je rozštěp nosu a horního patra, nebo třeba pokud máte zejména v zimních měsících problémy s dýcháním, které způsobuje nesymetrické postavení nosní přepážky.

Úprava jizvy

Pokud hyzdí vaši tvář staré jizvy, například po popáleninách nebo nehodách, rovněž se na vás vztahuje možnost ošetření z nemocenského pojištění. Nejčastějším důvodem k zákroku je odstranění jizev, u kterých v průběhu hojení došlo ke komplikacím: hnisání nebo rozpad jizvy. Dále se hradí kompletní estetické zákroky, například po popálení, úrazech a nehodách, jak ze zdravotních, tak i z estetických důvodů.

Operace kožních nádorů

Téměř každý z nás má nějaké znaménko nebo kožní výrůstek. Některé z nich můžou být i nebezpečné. Kontaktujte svého kožního lékaře nebo se na bezplatné odstranění informujte na klinikách plastické chirurgie.

Rekonstrukce prsu

Operace je bezplatná, pokud je indikovaná ze zdravotních důvodů, nejčastěji po amputaci prsu.

Autor: Věra Vojtěchová, amp