Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový hit: Prsa z vlastních zdrojů

27. června 2010 | 16:53


Některé ženy touží po velkých a pevných ňadrech, ale nelíbí se jim představa umělých implantátů v těle. Čeští plastičtí chirurgové už začínají operovat pacientky způsobem, který vyrobí prsa například z vlastního tuku na stehnech. A plánují stále nové přirozenější způsoby zvětšování ňader.

Ve Velké Británii už s takovými metodami pracují. Při operaci odeberou tukovou tkáň ze spodní části prsu a přesunou ji do vrchní části ňadra nad bradavku. Prsa se stanou opticky plnější a pevnější. Taková operace ale přijde Angličanku asi na 330 tisíc korun.

Jinde v Evropě, například v Německu, využívají jiné přirozenější metody, než jsou implantáty. Při liposukci například stehen, břicha či hýždí využijí tkáně, tuku a kmenové buňky z těchto částí těla a vpraví je do poprsí. Tentomateriál prsa vyplní a vytvaruje.

Nové varianty už se prověřují

Podle pražského plastického chirurga Libora Kmenta se prsa dají zvětšovat a tvarovat třemi způsoby: Implantáty, vlastními tkáněmi a kombinací obého. „V současné době u některých pacientek zvětšujeme prsa transplantací vlastního tuku a zvažujeme koupi speciálního přístroje na bázi vodní liposukce, který se pro tyto transplantace dá využít,“ říká Kment.

„Tuk např. z břicha se odebere do sterilní nádoby a poté se přenese do prsou. Je to přírodní metoda bez implantátů, ale má i své minusy.

Transplantovaný tuk se může až z 80 % vstřebat. U vodní liposukce (ta pracuje se šetrnější dvojitou kanylou a proudem vody pod vysokým tlakem, kdy tukové buňky jsou vyplavovány z buněčných membrán) to může být ale jen 15–20 %.“

Nejen prsa, ale i vrásky

Vlastními tkáněmi se nevyplňují jen prsa, ale mohou se třeba tvarovat hýždě nebo vyplňovat hluboké nosoretní vrásky.

Novinka pro velmi štíhlé ženy

V poslední dově se objevily implantáty pro velmi štíhlé ženy s malou prsní žlázou - Perthese sensitiv. Jsou z velmi kvalitního silikonu, na pohmat jsou nenápadné, měkčí, velmi jemné a ani není vidět boční vrásnění, které u "běžných" implantátů u štíhlých žen může být patrné.

Ceník:

Prsa s kapkovitými implantáty – od 70 tisíc korun (včetně implantátů)

Prsa s kulatými implantáty – od 55 tisíc korun (včetně implantátů)

Prsa s implantáty Perthese sensitiv – od 59 tisíc korun (včetně implantátů)

Prsa z vlastních tkání – od 40 tisíc

Kombinace tkáně a implantátu (modelace + implantáty) – od 70 tisíc (včetně implantátů)

Výplň nosoretních vrásek vlastním tukem – od 7900 Kč

Formování hýždí vlastním tukem – od 20 tisíc korun

Autor: Iva Dvořáková