To, co za necelé dva roky potkalo chudou a zbožnou Susan Boyle, která se narodila 15.6.1961, by vydalo na celý lidský život. Její příběh je jistě dobrým soustem pro všechny psychology, autory biografií, scénáristy, filmaře...
Do necelých osmačtyřiceti údajně nepoznala milování s mužem, dokonce prý ani nedostala vášnivý polibek. O parádu se nezajímala, o sebe nepečovala. O to větším šokem bylo, když se tato staromódní, obtloustlá a obstarožní panna s huňatým obočím a vlasy, jež nepoznaly kadeřníka, objevila na pódiu v soutěže Britain´s Got Talent.

Talent vždycky nestačí

Tuhle větu často právem slyší i čeští diváci a soutěžící od porotců v kláních jakými např. jsou Česko hledá talent, SuperStar, X-Factor a podobně. A s touto skutečností musela bojovat i ošklivka Boyle, která už na začátku vzbudila zjevem posměch, jenž ale vystřídala vlna obdivu. Stačilo, aby otevřela ústa a zazpívala song z muzikálu Bídníci „Snila jsem sen“. V té chvíli se zrodila hvězda, hlas převálcoval povrchnost a Susan udělala první krok k vysněnému cíli stát se zpěvačkou.

Vystoupení Boyle si na webu stáhlo na tři sta miliónů lidí. Její nepůvabná, po kosmetičce a vizážistovi volající tvář obletěla svět. Nebývalý hlas a zanedbaný zjev stárnoucí ženy, popírající pravidla showbyznysu, světové popularitě jen nahrály. Ale také zvyšovaly mediální tlak, s nímž se musela plachá introvertka Susan vyrovnat. Včetně mindráků, které v záři reflektorů dostaly jinou a palčivější podobu.

Fotogalerie
1 fotografie

Úspěch tkví v hrdle a hlavě zároveň

Po soutěži Britain s Got Talent, kterou Boyle nakonec nevyhrála (první byl dětský sbor) přišla těžká doba poznamenaná několika selháními. Pro Susan nebylo lehké slávu unést a věk, minulost i zjev jí v tom rozhodně nepomáhaly. Přesto dokázala za necelé dva roky v showbyznysu v prodeji alb překonat Madonnu, jež se maximálním nasazením v branži pohybuje víc než třicet let.

Sexy kontroverzní, posilováním, dietami a kabalou zocelená Madonna totiž neměla nikdy za svou kariéru dvakrát po sobě dvě alba na prvním místě v žebříčcích v Británii i USA současně. Zbožná a nepůvabná stará panna Susan to dokázala hned zpočátku. Před rokem bylo její I Dreamed A Dream jedničkou v Británii i USA. A nyní Susan exceluje s novým albem Gift a opět je na obou stranách Atlantiku na prvním místě.

To, co se podařilo Susan, v minulosti zažili jen skupiny Beatles a Monkees. Z tohoto hlediska vytřela Boyle Madonně ale i Elvisu Presleymu zrak. „Nikdy v životě jsem nebyla šťastnější,“ konstatuje téměř padesátiletá Susan Boyle, která zřejmě překonala i mindrák z toho, jak vypadá. Pomocí stylistů a vizážistů se naučila přijmout svůj vzhled a uvěřit v osobní půvab, jenž každý člověk má. Susan se zkrátka i na tomto poli překonává a je inspirací všem ženám, jež nastavený, dosti umělý ideál krásy dohnal k rezignaci, komplexům méněcennosti a s nimi souvisejícím potlačením ženskosti.