Sedmidenní dieta podle barev. Až dvě kila dole za pouhý týden!

  • Sedmidenní dieta podle barev. Až dvě kila dole za pouhý týden!
    29. srpna  2015 
     06:00

    Připadají vám všechny diety fádní a šedé? Tak to musíte vyzkoušet barevnou dietu. Podle ní byste měli každý den v týdnu jíst jídlo pouze jedné barvy a nemíchat to. Buďte ale opatrní a nezapomeňte na to, že potřebujete vyváženou stravu, abyste se vyhnuli jojo efektu. Nesnažte se hubnout rychleji, než doporučují odborníci. Vhodné tempo činí kilo za týden, výjimečně dvě. 

  • Jaké jsou to vůbec barvy?

    Ovoce a zelenina
    Autor: Shutterstock.com
    Je to naprosto jednoduché. Každý den v týdnu je věnován určité barvě. Pondělí je bílé, úterý červené, středa zelená, čtvrtek oranžový, pátek fialový, sobota žlutá a v neděli si můžete zvolit barvu dle vlastního výběru. Pokud se pro dietu rozhodnete, tak se budete nejen moct rozloučit s kily navíc, ale pravděpodobně se vám i zlepší pleť. 

    Stejně barevné potraviny mají podle výzkumů i podobné složení, což pomáhá našemu organismu rychleji spalovat tuky. Vybírat si můžete dle libosti a svých chutí. Jediné, co musíte dodržet, je barva. 

  • Bílá

    Kuřecí řízky
    Autor: Shutterstock.com
    Pondělí začínáme bílou barvou, proto by se vám v ten den na talíři nemělo objevit nic tmavší barvy. Tyto potraviny obsahují antioxidanty, které pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol, takže tím uděláte navíc ještě něco pro své srdce a cévy. A co že v pondělí můžete sníst? Banán, květák, zázvor, žampiony, cibuli nebo třeba brambory. A to jsme zatím jmenovali pouze ovoce a zeleninu. V úvahu tak připadají také třeba bílý jogurt, tvaroh, kuřecí maso, vajíčka nebo rýže.
  • Červená

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Druhý den bychom mohli vyhlásit jako takový den vášně. Úterý je totiž červené! Kromě toho, že jsou povolena červená jablka, řepa, třešně, růžový grapefruit, jahody, rajčata, meloun, fazole, tak si můžete dopřát i třeba červené maso. Ideálním jídlem dnes může být třeba chilli con carne. Červené potraviny mají i své zdravotní výhody. Zelenina a ovoce obsahují lykopeny, které pomáhají snižovat riziko rakoviny. Kromě toho v některých z nich nalezneme vitamin C a další antioxidanty důležité pro náš organismus.
  • Zelená

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Známější než zelená středa je sice Zelený čtvrtek, ale pojďme na chvíli zapomenout na Velikonoce. Ve středu si připravte jídelníček poskládaný jen z potravin této barvy. Ideálně z jablek, artyčoků, avokáda, chřestu, zelených fazolek, zeleného hroznového vína, hrachu, hlávkového salátu, špenátu nebo cukety. Zelené potraviny obsahují chlorofyl a železo, což je skvělá kombinace pro naše cévy, mozek a růst svalů.
  • Oranžová

    Pomerančovou kůru rozhodně nevyhazujte do koše!
    Autor: Shutterstock
    Nebojte se, nebudete oranžoví, pokud budete celý den jíst potraviny plné beta-karotenu. Spíše vám to prospěje a poděkuje vám nejen váš zrak, ale i dýchací ústrojí, které beta-karoten pomáhá pročistit. Podle některých studií dokonce snižuje riziko vzniku rakoviny. Na oranžový podnos si dnes naordinujte pomeranče, mrkev, dýni, meruňky, broskve nebo mango. Abyste ale měli dostatek bílkovin, můžete si dát kuře na kari nebo třeba uzenou tresku.
  • Fialová

    Borůvkový jogurt
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, pátek bude trochu oříšek, protože fialových jídel není zase tak moc. Na druhou stranu nyní je ideální doba pro to, držet barevnou dietu, protože máte větší výběr než v jiných ročních obdobích. Pochutnat si můžete na rybízu, borůvkách, ostružinách, lilku, fazolích, zelí nebo šalotce. Když zavřete obě oči, můžete si v pátek dopřát pořádný hovězí steak.
  • Žlutá

    kukuřice
    Autor: Shutterstock.com
    Žlutá sobota vám bude určitě moc chutnat! A kromě toho, že žluté potraviny jsou samy dobré, tak jsou také zdraví prospěšné. Obsahují karotenoidy, které slouží jako prevence v boji proti srdečním onemocněním. Navíc také posilují imunitní systém, takže nás chrání před nemocemi. Dejte si tedy třeba ananas, celozrnné cereálie, těstoviny, mandle, med, tvrdé sýry, cizrnu, kukuřici, žlutý meloun.
  • Vše je povoleno

    Dieta začíná snídání. Vybírejte potraviny správně!
    Autor: Shutterstock.com
    Neděle je takový malý žolík. V tento den totiž můžete jíst jakoukoliv kombinaci barev, dle vlastní chuti. Neznamená to ale, že byste se museli přejídat. Jezte prostě normálně tak, jak jíte v jiné dny. Snažte se dodržet vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků a nezapomeňte na vlákninu. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji