Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

S jarní dietou se "špíčky" zatočíte

Jezte zelené a zatočte s tukovými polštářky
18. dubna 2011 | 06:32

Dělá vám pohled do zeleně dobře na duši? Pak věřte, že právě zelená barva v rostlinách má zázračné účinky i pro tělo. Díky „zelené“ dietě začnou mizet tukové polštářky, vaše pleť se rozzáří a získáte novou vitalitu.

Zelená barva přináší harmonii, rovnováhu, prospívá nervovému systému, uklidňuje a regeneruje. Symbolizuje jaro. Než si začnete připravovat zelené saláty a upíjet nápoj z mladého ječmene, využijte zelenou barvu jako prostředek, který vás hezky naladí. Kupte si v této barvě třeba halenku.

Zázračná krev rostlin

Říká se, že zelená krev rostlin se mění na červenou krev člověka. Vědec by řekl, že zeleň listová – chlorofyl, podporuje tvorbu hemoglobinu: červeného krevního barviva. Chlorofyl má vůbec téměř zázračné účinky: urychluje hojení, brání infekcím, preventivně působí proti rakovinovému bujení, netoxikuje, posiluje imunitu a utlumuje únavu. Léčitelé tvrdí, že v chlorofylu se koncentrují sluneční světlo a energie, která nese lásku a moudrost. Zelená barva posiluje srdeční čakru.

Zelené potraviny jsou navíc zásobárnou enzymů a mají zásadotvorný vliv na organismus. Zatímco obvykle trpíme překyselením z množství sladkostí, kávy nebo bílého pečiva, zelená strava tuto nerovnováhu pomáhá vyrovnávat.

zelenina
Autor: profimedia.cz

Jarní dieta

Sestavte si ji podle našich doporučení. Stačí, když v každém denním jídle bude aspoň kousek čerstvé zelené rostliny.

Vyzkoušejte nový jídelníček:

Snídaně
- Plátek tmavého chleba s lučinou a zelenou paprikou.
- Domácí neslazené müsli a sklenka nápoje z mladého ječmene.

Svačina

Sladké avokádo nebo čerstvý hrášek.  

Oběd
Připravte si salát jehož základem bude chřest, olivy, zelená paprika a lístky čerstvého špenátu. Přidejte další zeleninu podle chuti (rajčata, kukuřici), orestované kuřecí kousky a zalijte olivovým olejem. Jindy můžete do salátu přidat těstoviny nebo pohanku.  

Svačina
- Salát, cottage s čerstvou petrželkou.

Večeře
- Zeleninový vývar posypaný čerstvými bylinkami.
- Rizoto s krůtím masem a jemně nasekanou čerstvou brokolicí.

olivy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Extra recept

Chlorofylová bomba - Arabský salát „tabouli“
Budete potřebovat:
2 svazečky zelené petržele
2 lžíce kuskusu
1 citron
2 rajčata
olivy
sůl

Postup:
Uvařte kuskus podle návodu na obalu, dejte ho do misky a vymačkejte do něj citron. Listy petržele nasekejte na kaši, rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nasekejte najemno. Přidejte nakrájené olivy a vše dobře promíchejte. Můžete podávat s arabským chlebem pita.

Potraviny s vysokým obsahem chlorofylu:

Zelená petrželka je bohatá na minerální látky: draslík, vápník, železo, hořčík. Obsahuje nadprůměrné množství vitaminu C. Působí močopudně, je vhodná při onemocnění ledvin a srdce, a dokonce omezuje celulitidu.

Chřest pomáhá tělo očistit od škodlivých látek, je bohatý na antioxidanty, vitaminy i minerály.

Chlorofyl nevařte!
Největší ztráty chlorofylu způsobuje dlouhé vaření na mírném ohni. Proto konzumujte potraviny čerstvé a syrové.

Zelené fazolky obsahují vitamin E, který má antioxidační účinky, dále vitamin C a betakarotén – ten snižuje riziko rakoviny a posiluje obranyschopnost.

Kapusta a zelí díky vysokému obsahu vlákniny povzbudí trávení a přinesou tělu minerály, hlavně draslík – je důležitý pro funkci srdce a cév a má přímý vliv na správnou činnost svalů.

hrách
Autor: profimedia.cz
Hrášek má vysoký obsah vitaminu C, zelené kuličky dodají tělu hodně draslíku a železa.

Brokolice působí proti nádorovým onemocněním a chrání srdce. Nejsilnější účinky má nevařená. Zkuste si ji třeba nasekat najemno do salátů.  

Špenát
obsahuje látky, které dokážou zlepšit paměť, a vitaminy skupiny B, jež prospívají vlasům, nehtům a kůži. Také vitamin C, množství minerálů a stopových látek.

Pro krásu:
Listová zeleň je účinný omlazovací prostředek. Udržuje svěží, mladistvou a pružnou pokožku, posiluje vlasové kořínky. Je lepší než jakákoli kosmetika.

Olivy obsahují jako jeden z mála plodů až 20 procent oleje. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, mají vysoký obsah minerálů a jsou zdrojem aminokyselin, které jsou důležité pro stavbu těla.

Avokádo obsahuje vitamin E, draslík, hořčík a zdravé tuky. Pomáhá snižovat nadváhu, dodává tělu bílkoviny a zmírňuje menstruační bolesti.

paprika
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Zelená paprika má vysoký obsah vitaminu C, který neutralizuje volné radikály. Působí protizánětlivě.

Mladý ječmen je malý zázrak pro zdraví. Pomáhá při očistě organismu, snižuje riziko rakoviny, podporuje trávení, uplatňuje se v redukčních kúrách a díky vysokému množství chlorofylu příznivě působí na organismus. Mladý ječmen můžete koupit v obchodech se zdravou výživou jako šťávu nebo prášek.

Řasa chlorella má ze všech rostlin nejvyšší obsah chlorofylu, koupíte ji v lékárně.

Tipy Igora Bukovského, odborníka na výživu:

* Dejte si na okno truhlík nebo květináč s hlínou a do něj zasaďte kořeny petržele. Pokud je budete denně zalévat, objeví se vám za pár dnů první lístky. Čerstvé bylinky budete mít na dosah.

* Odkrojte si asi centimetr silné vršky mrkve, celere nebo ředkve a dejte je do misky s vodou. Až vyraší zelené lístky, můžete jimi dochutit a ozdobit jídlo

Autor: Olga Poucheová, Kbak