Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dieta 2011: Jak se udržet ve formě a nevystrčit nos z bytu!

Wii Fit osloví především milovníky nových technologií. Stojíte v obýváku před televizí a hrajete golf, tenis nebo cvičíte jógu. Počítač kontroluje správné provedení pohybů a opravuje vás.
30. ledna 2011 | 05:00

Už nepochybně víte, že k hubnutí patří kromě úpravy jídelníčku i pravidelný pohyb. Ale venku je zima a vám se na hodinu cvičení prostě nechce. Konec vymlouvání, sportovat můžete i doma. Domácí trénink může být stejně kvalitní jako ve fitcentru. Vyberte si vhodné cvičení právě pro vás a jděte na to.

Nekoukejte na zamilovanou komedii, ale pusťte si DVD třeba s pilates a cvičte také. Mezi nejoblíbenější domácí sport patří aerobik, kalanetika, fit box, taebo nebo žhavá novinka zumba. Pokud se rozhodnete cvičit doma, měli byste už zvolený sport alespoň trochu ovládat. Stačí navštívit pár hodin ve fitness centru a potřebné triky máte v malíčku.

Velký výběr cvičení

DVD nejsou drahá a pořídíte je na internetu nebo v kamenných obchodech. Občas objevíte nahrávky českých lektorů v denním tisku nebo časopisech. V prodejnách levných knih mívají k dostání speciální edice tří DVD s jednotnou sportovní tematikou, např. titul s názvem Aby záda nebolela, Po porodu zpět do formy a jiné.

Domácí posilovna pro něj i pro ni

Pravidelný sport prospívá každému. Muži však od něj čekají jiné výsledky než ženy. Většinou chtějí pěstovat svaly, a proto jistě uvítají, pokud jejich snažení podpoříte. Zejména v zimních měsících ocení domácí posilovnu. Mezi oblíbené stroje patří posilovací věž. Oblíbí si ji zejména muži, ale i pro ženy je cvičení na ní vhodné.

Výběr stroje

Pokud jste některý cvičící stroj dostali k Vánocům, máte vystaráno. Pokud si něco chcete pořídit teď, dejte pozor na zemi původu. Perfektní zboží vyrábějí německé firmy. Mezi obvyklou výbavu patří: horní a dolní kladka, bench-press, šikmá lavice a posilovač prsních svalů. Vhodné místo, kam složit takovéto věže, je chladnější prostor.

Tip: Pro milovníky nových technologií: Wii fit je počítačový software přímo určený k tréninku v domácím prostředí. Stačí vlastnit herní konzoli a speciální cvičební podložku-balance board. Vy stojíte například v obýváku před televizí a hrajete golf, tenis nebo cvičíte jógu. Počítač kontroluje správné provedení pohybů a opravuje vás.

Jak to funguje?

Podložka snímá rozložení váhy, a tak může na obrazovku televize promítat všechny vaše chybné pohyby. Můžete si v nastavení stanovit, jakou problémovou partii chcete trénovat. Software vzápětí vytvoří ucelený cvičební plán. K dispozici jsou 20- až 40minutová cvičení. Program je schopen vést údaje o kolísání hmotnosti – úbytky zapisuje do kalendáře a vytváří grafy. Pokud máte rádi moderní technologie, určitě si tyto cvičební programy zamilujete.

Další vhodná domácí cvičení

Jóga v obýváku
Tohle cvičení je pro domácí trénink ideální. Jednotlivé cviky může provádět mírně pokročilá osoba naprosto samostatně. Protáhnete si záda a změnu pocítíte už během několika dnů.

Činky posílí vaše sebevědomí
Nemáte ráda posilovny čpící potem? Cvičte s činkami doma. Výsledky uvidíte během několika týdnů. Vyberte si raději lehčí zátěž a cvik provádějte ve více sériích. Ženy by měly používat činky o hmotnosti 0,5 až 1 kg.

Fit ball vás dostane do formy
Jde o cvičení na velkém nafukovacím míči. Vyzkoušejte si míč u televize. Cviky na míči napomáhají posílit hluboce uložené svaly, které drží stabilitu celého těla. Tím, jak se míč pohybuje, vyvolává stahy svalstva a jejich následné posílení. Návody, jak cvičit, najdete v odborných knihách nebo na DVD.

Více o domácím cvičení najdete na www.zijzdravě.cz

Autor: Iva Dvořáková, Klena