Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dieta 2011: Mám nadváhu, nebo jsem obézní?

Po zhubnutí mohou obézní pacienti s metabolickými a oběhovými potížemi počítat se zlepšením svého zdravotního stavu.
14. ledna 2011 | 11:47

Nadváha a obezita se stávají na celém světě jedním z největších problémů. Náklady jednotlivých zemí spojené s jejich léčbou stále narůstají. Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí nadváhou 1,6 miliardy lidí starších patnácti let. Celkem 400 milionů lidí se potýká s obezitou. Situace začíná být vážná i u dětí – s nadváhou se potýká přinejmenším 20 milionů dětí starších pěti let.

I v České republice přibývá lidí, kteří mají problémy s nadváhou. Nadbytečné kilogramy trápí podle posledního průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny každého třetího Čecha. Každý pátý je pak dokonce obézní. Z průzkumu VZP vyplynulo například, že za poslední tři roky vzrostl počet Čechů s obezitou v průměru o 5 % (což představuje zhruba 425 000 Čechů)!

Co je obezita?

Obezita je onemocnění, které je charakterizováno zvýšeným množstvím tukové tkáně v organismu. Hodnocena je podle tzv. BMI (Body Mass Index).

Jak BMI vypočítat?

BMI lze vypočítat jako podíl hmotnosti v kilogramech a výšky v metrech umocněné na druhou. Žena vážící 90 kg a měřící 1,7 m si spočítá BMI takto: 90:(1,7x1,7) = 31,9. To znamená, že má obezitu 1. stupně. Jednodušeji se dopracujete k výsledku, když si své tělesné údaje zadáte do internetové kalkulačky a výsledek máte během okamžiku. Svůj BMI si spočítejte ZDE.

Stupně tělesné hmotnosti podle BMI

Podváha - méně než 18,5
Normální tělesná hmotnost - 18,5 – 24,9
Nadváha - 25,0 – 29,9
Obezita 1. stupně - 30,0 – 34,9
Obezita 2. stupně - 35,0 – 39,9
Obezita 3. stupně - Více než 40,0

Nejčastější zdravotní rizika obezity

Závažná metabolická a oběhová onemocnění:

•    Ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu
•    ateroskleróza mozkových tepen a cévní příhoda mozková
•    ateroskleróza končetinových tepen nebo jiné projevy aterosklerózy
•    cukrovka a dna

Obézní lidé mívají zvýšený krevní tlak, zvýšené hladiny nebezpečného cholesterolu v krvi a nízkou hladinu »zdravého« cholesterolu.

Onemocnění pohybového aparátu
Zvýšená mechanická zátěž způsobuje vznik artrózy kyčelních, kolenních a hlezenních kloubů a hrudní a bederní páteře.

Jiné choroby obézních pacientů:

•    gynekologické problémy
•    žlučníkové kameny
•    brániční kýla
•    karcinom dělohy, prsu prostaty, tlustého střeva
•    opakované krátké zástavy dýchání ve spánku

Když tlouštík zhubne

Po zhubnutí mohou obézní pacienti s metabolickými a oběhovými potížemi počítat se zlepšením svého zdravotního stavu. A to nejenže se sníží potřebné dávky léků, ale v mnoha případech si prodlouží délku života! Výrazně se sníží také riziko vzniku cévních onemocnění a klesne jim krevní tlak.

Hubněte s našimi recepty

Chcete shodit nějaké to kilo, ale nevíte, jak na to? Zkuste omezit příjem kalorií. Že nevíte, jaké jsou nutriční hodnoty jídel, které doma připravujete? Začněte připravovat jídla podle našich chutných receptů. U každého z nich najdete rozpis nutričních hodnot. Zjistíte zde, nejen kolik kalorií obsahuje jedna porce, ale i kolik bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu. A také tip tip, jak přijaté kalorie spálit. A navíc zde najdete i BMI kalkulačku, která vám prozradí, jak jste na tom s vaší váhou.
Autor: Iva Dvořáková, Klena