Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velikonoce: Jehněčí na rozmarýnu

Dušené jehněčí
14. dubna 2011 | 16:25

O Velikonocích patří na sváteční stůl především mladé maso. Bojíte se pustit do pečeně? Jehněčí podle našeho receptu uvaříte snadno. A protože se dusí ve fólii, zůstane skvěle šťavnaté.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

700 g jehněčí kýty
1 snítku rozmarýnu
1 stroužek česneku
mletý pepř
400 g karotky
12 mladých cibulek
2 menší pórky
2 lžíce sekané petrželové natě
3 lžíce másla
100 ml zeleninového vývaru
200 ml jehněčího vývaru
200 ml růžového nebo bílého vína
špetku šafránu
škrobovou moučku na zahuštění

Postup:

1. Rozmarýnovou snítku oberte a jehličky nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, nasekejte a smíchejte se solí. Maso opláchněte ve studené vodě, osušte a po délce mírně nakrojte. Do řezu vetřete česnek se solí, trochu sekaného rozmarýnu a mletý pepř. Řez uzavřete, maso zabalte do potravinářské fólie, potom do alobalu a okraje dobře přitiskněte k sobě. Maso dejte do horké nikoliv vroucí vody (asi 70 °C) a 30 minut vařte.

2. Mrkev omyjte, očistěte a blanšírujte na lžíci másla, přilijte trochu zeleninového vývaru a pod pokličkou duste na mírném ohni asi deset minut. Očištěné cibulky také opečte na lžíci másla, přilijte trochu vývaru a duste asi osm minut. Stejným způsobem připravte i pórek, který stačí dusit pět minut.

3. Jehněčí vývar a víno zahřejte v hrnci, přidejte šafrán a zahustěte škrobovou moučkou. Maso vyjměte z vody, odstraňte alobal a fólii a nakrájejte na plátky. Sekanou petrželovou nať smíchejte s dušenou mrkví. Na talíře rozdělte jednotlivé druhy dušené zeleniny a maso, zalijte omáčkou a podávejte s vařenými nebo dušenými bramborami.

Doba přípravy: 60 minut
Doba dušení: 55 minut

Autor: Blesk pro ženy, Kbak