Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alternativa štědrovečerní tabule: Kompromis ve jménu tradice

Jen na vás je, zda budete lpět na kapříkovi nebo jej čtyřiadvacátého prosince vyměníte za jinou rodinnou kultovní rybičku.
23. prosince 2010 | 05:00

Mít na štědrovečerním stole rybu je už pár generací národní zvyklostí. Ale proč to musí být kapr, kterého polovina stolovníků odmítá kvůli kostem a raději dá přednost řízkům, jež jsou v záloze?

Jen na vás je, zda budete lpět na kapříkovi nebo jej čtyřiadvacátého prosince vyměníte za jinou rodinnou kultovní rybičku. Například je tu pstruh, máslový pangasius, lahodný losos, kteří jsou běžně ke koupi. Zkuste například některou z ryb na šampaňském, nebo ve smetanové krustě s mandlovými lupínky. Oba recepty pocházejí ze země galského kohouta, kde na Vánoce nepřichází Ježíšek ale bodrý Papá Noël, který jakoby Santa Clausovi z oka vypadl....

Autor: 

Pstruh na šampaňském

Země původu: Francie
Doba přípravy: 55 minut
Kalorická hodnota 1 porce: 3200 kJ / 760 kcal

Ingredience na 4 porce:
4 pstruzi cca 200g
200 g másla
1 svazek petrželové naťě
3 – 5 snítek tymiánu
1 láhev šampaňského
sůl
pepř
mletý koriandr, případně bílý pepř
1 PL mouky
4 vaječné žloutky
1 PL vinného octa nebo šťáva z citronu
1-2 PL créme fraiche, případě zakysané smetany

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 175 stupňů, pekáč vymažte máslem a vysypte lístky opraného a osušeného tymiánu plus petrželky. Očištěné pstruhy vně i zevnitř potřete solí plus koriandrem. Ryby dejte do pekáče a přelijte 3 PL rozpuštěného másla. Po několika minutách podlijte pstruhy ¼ l šampaňského a pečte dalších 10 – 15 minut. Několikrát je mezi tím podlijte šťávou z pekáčku.

2. Na omáčku rozpusťte v kastrolku 1 PL másla a na něm za stálého míchání zasmahněte mouku, která má být světlá. Přilijte ¼ l šampaňského a nepřikryté na mírném ohni vařte cca 10 minut. Ryby zatím nechte ve vypnuté troubě. Šťávu, která při jejich pečení vznikla, slijte, proceďte a přidejte k omáčce. Tu pak bez pokličky jemně vařte tak dlouho, aby se zredukovala asi na 4 PL lžíce. Žloutky s octem, smetanu plus 2-3 PL šampaňského smíchejte a přilijte do omáčky a dále do ní postupně vmíchejte 60 g tenkých plátků másla. Výsledkem by měl být hladký sos krémové konzistence.

3. Z ryb opatrně stáhněte lžící kůži, teplé je přelijte omáčkou. Přílohou mohou být brambory, také bramborová či celerová kaše.

.
Autor: Isifa.com

Síh s mandlovými lupínky

Země původu: Francie
Doba přípravy: 40 minut
Kalorická hodnota 1 porce: 3600 kJ / 860 kcal

Ingredience na 4 porce:
4 malé čerstvé ryby (pstruzi, sihy atd.) nebo 4 kusy filetů po 200 g
1 svazek petrželové natě
75 g másla
1 PL oleje
2 PL mouky
400 g sladké plnotučné smetany nebo šlehačky
100 g mandlovýh lupínků
sůl, čerstvě mletý bílý pepř
šťáva z 1 citronu do omáčky
1 citron na oblohu

Postup přípravy

1. Předehřejte troubu na 175 stupňů. Omyté a osušené ryby vně i uvnitř osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej s 2 PL másla a ryby na tuku osmahněte dozlatova (cca z každé strany 2 minuty) a vložte je do zapékací formy. Tuk z pánve vylijte.

2. Prohřejte smetanu s citrónovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete. Na ohřáté pánvi opatrně opražte na střední teplotě mandlové lupínky až se jejich kraje zbarví dozlatova. Pánev odstavte z ohně, přimíchejte k mandlím 1 PL másla. Na ryby v pekáčku nalijte smetanovou omáčku, přidejte posyp z mandlí a nechejte 5 – 10 minut zapéct.

3. Druhý omytý citron nakrájejte na plátky, oválejte je v jemně nasekané petrželce a ozdobte jimi rybu na talíři.

Autor: Františka Čížková, Klena