Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zapomeňte na pizzu: Itálie je i toskánské kuře!

27. července 2010 | 07:15

Naše gastronomické cestování po Evropě pokračuje návštěvou Itálie. Přesvědčíme vás o tom, že tato země nenabízí jen pizzu a špagety.

Toskánské kuře: Pollo alla Toscana

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 60 minut

Budete potřebovat
(na 4 porce):


4 kuřecí čtvrtky
2 lžíce mouky
3 lžíci olivového oleje
1 cibuli
2 stroužky česneku
špetku šafránu
150 ml kuřecího vývaru
400 g nakrájených rajčat z konzervy
4 sušená rajčata
220 g lesních hub
100 g černých oliv bez pecek
4 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř, lístky petržele nebo bazalky na ozdobu

Postup:
1. Maso obalte v mouce smíchané se solí a pepřem. Opečte v kastrolu na olivovém oleji, až je na povrchu zlatohnědé, pak vyjměte.
2. Do kastrolu přidejte na plátky nakrájenou cibuli a česnek, opékejte přibližně 5 minut. Mezitím přimíchejte do vývaru šafrán.
3. K cibuli a česneku přidejte konzervovaná rajčata i se šťávou, sušená rajčata, houby, olivy a provařte zhruba 3 minuty. Přidejte vývar a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a poté přidejte již opečené kuře.
4. Zakryjte pokličkou a hodinku duste v troubě. Na ozdobu použijte lístky bazalky nebo petržele. Podávejte s čerstvým pečivem nebo těstovinami.

V Benátkách jsou v každou roční dobu davy turistů, návštěvě města zamilovaných se prostě nedá odolat...
Autor: MadamEva

Co jim chutná

Pro Itálii jsou typické ryby, plody moře a samozřejmě zmiňovaná pizza, špagety a mnoho druhů dalších těstovin. Na stole je vždy dostatek zeleniny ať už čerstvé, nebo grilované, k zapití nesmí chybět na stole víno a voda. Rodinné obědy a večeře jsou pro Italy samozřejmostí, na rozdíl od nás nestolují ve spěchu. V tuto dobu se ulice vylidní, u stolu se jí, diskutuje a vychutnává.

Po lehkém předkrmu v podobě zeleniny následuje hlavní chod, obvykle různě upravené ryby, těstoviny (velmi často domácí), rizoto, pizza či různě upravená masa. Hodování končí dezertem, obvykle je to ovocný salát nebo krémový zákusek, ke kterému nesmí chybět espreso. Takový oběd se protáhne rozhodně na delší dobu než u nás, ale čas strávený s rodinou je pro Italy velmi důležitý. Kuchyně této země je mimořádně pestrá, bohatá na živiny a vitaminy, většina jídel je velmi jednoduchá na přípravu.

Úspěšná Italka: Monica Bellucci

Tato kráska se chtěla kdysi stát právničkou. Aby mohla studovat, přivydělávala si modelingem. Svět přehlídkových mol ji však nakonec učaroval natolik, že studiu dala sbohem. Po nějaké době zahlédl její fotografii v časopise režisér Dino Risi a nabídl ji první filmovou roli.

Monica mluví italsky, francouzsky, anglicky a aramejsky. Její znalosti jí otevřely cestu i do filmových studií za hranicemi Itálie, mohly jsme ji vidět v mnoha filmech různých žánrů. Mezi ty nejznámější patří drama Malena, Coppolův Dracula, Kletba bratří Grimmů a mnoho dalších. Díky své kráse je častým objektem fotografů, mnozí ji řadí mezi nejkrásnější ženy světa. Ona sama však zůstává nohama na zemi a tvrdí, že ze všeho nejdůležitější je pro ni rodina, tedy její manžel Vincent a dcerka Deva.

Herečka a modelka Monica Bellucci chtěla být původně právničkou
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: pil, jak