Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vychtávky pro fajnšmekry: Zelenina v kuchyni

Polévka je určitě zajímavou a vítanou změnou.
17. června 2010 | 17:32

Trhy jsou plné čerstvé zeleniny, bylinky rostou na zahradě i v kořenáči. Kdy jindy, než v tomto čase dát tedy těmto surovinám pořádnou šanci dostat se v nejrůznějších úpravách na talíř. Je spousta receptů, které se na tradiční český stůl ještě nedostaly a přitom jsou tak báječné!

Nejzdravější je samozřejmě zelenina syrová. Šťavnatý salát je to nejlepší, co s ní lze podniknout. Ale existuje spousta skvělých variací na tepelnou úpravu.

Zapomeňte na moukou zadělávanou mrkev, kapustu či kedlubnu. Taktéž na zmrazené zelené bláto, kterému se říká špenát. Naťová cibulka se nesype jen na chleba s máslem (i když je na něm báječná). A v lese rostou konvalinkám podobné listy medvědího česneku, který může být v kuchyni skvělou variantou právě naťové cibulky či bazalky.

Pamatujte, že…

• K tepelné úpravě zeleniny by se mělo používat kvalitní nerezové nádobí s přiléhavou poklicí. Nejšetrnější používání je vaření v páře - buď ve speciálním parním hrnci, nebo klasickým způsobem na pařáku nad hladinou vroucí vody.
• Zelenina se kupuje čerstvá, vyzrálá, neporušená se svěžími listy. A jen v takovém množství, kolik se spotřebuje maximálně za den, dva.
• Před použitím se musí zbavit nečistot. Nejlépe oprat pod proudem pitné vody, protože při delším máčení se vitaminy vytrácí. Omytí nelze podceňovat - jen tak se zelenina zbaví případných zbytků postřiků, choroboplodných zárodků nebo cizopasníků. Někdy se hodí použít i kartáček.
• Škrábat a čistit by se měla zelenina těsně před použitím. Působením kyslíku se totiž snižuje obsah některých vitaminů, hlavně C. Totéž platí pro bylinky, z nichž při nesprávném zpracování navíc vyprchají aromatické látky.

• Listová zelenina se má trhat, nikoli krájet. A také platí, že nať kedluben a ředkviček je plná vitaminů. Nadrobno nakrájená se uplatní v polévkách, salátech, pomazánkách...

Hit č. 1: Zelený hrášek

Polévka je určitě zajímavou a vítanou změnou.
Autor: Isifa.com

Hrášek z mladých lusků obsahuje o 90% více živin než předvařený hrách.Vyniká především vysokým obsahem bílkovin!

Polévka s mátou

Doba přípravy: 45 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):

2 malé cibule
1 stroužek česneku
1 lžíci másla
120 g hrášku
600 ml zeleninového vývaru
1 svazek máty
strouhaný muškátový oříšek
200 ml mléka
sůl, pepř

Postup:
1. Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte nadrobno a v hrnci opečte. Přidejte hrášek a chvíli společně opékejte. Zalijte vývarem a uvařte doměkka.

2. Mátu omyjte, několik lístků ponechte stranou k ozdobení a ostatní nakrájejte nadrobno.

3. Polévku rozmixujte, osolte, ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Mléko přiveďte k varu a horké ušlehejte do pěny.

4. Polévku rozdělte do misek, polijte mléčnou pěnou, ozdobte lístky máty a podávejte.

Autor: lap, frč