Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dieta podle krevních skupin vám pomůže zhubnout už za měsíc

Zatočte s nadváhou
4. srpna 2009 | 16:55

Podle krevní skupiny lze lidi rozdělit do čtyř skupin, pro které existují doporučené a zakázané potraviny. Pokud se budete řídit našimi doporučeními, zbavíte se brzy a lehce přebytečných kilogramů.

Snadno si sestavíte nejvhodnější jídelníček, který vám zajistí nejen zdraví, ale pomůže vám i zhubnout. Už po měsíci usměrněného režimu byste měli zpozorovat nejen úbytek váhy, ale také zlepšení trávení či ústup takových nepříjemností jako jsou bolesti hlavy nebo zácpa.

KREVNÍ SKUPINA 0

Nositelé nuly dokáží maso dobře strávit, ale měli by ho jíst pouze v malých dávkách.

Cesta ke štíhlosti

"Nulkaři" přibírají z pšenice, kukuřice, fazolí, z čočky, zelí, květáku a růžičkové kapusty. Hubnutí u nich podporují mořské řasy, ryby, játra, červené maso, brokolice a špenát. Při schazovaní kil by měli praktikovat hlavně sporty náročné na výdej energie, jako je běh, aerobik či bojová umění.

Pochutnejte si

Můžete si dopřát hovězí, játra, jehněčí, telecí, zvěřinu, lososa, makrelu, pstruha, sardinky, artyčoky, brokolici, červenou a žlutou cibuli, česnek, křen, petržel, pórek, červenou řepu, špenát, červenou papriku, fíky - čerstvé i sušené, švestky.

Zapomeňte na

Měli byste se vyhýbat špeku, šunce, vepřovému masu, sýru cottage, čedaru, eidamu, jogurtu, kefíru, kukuřičným lupínkům, jahodám, kokosovým ořechům, mandarinkám, melounu, ostružinám, bramborám, hořčici, žampionům, olivám, zelí.

Olivový olej je skutečný zázrak;
Autor: Dušan Křístek

KREVNÍ SKUPINA A

Je vegetariánská. Nositelé této krevní skupiny maso velmi těžko tráví, čímž se zvyšuje množství toxinů při jeho trávení a ukládá se jim pak v těle ve formě přebytečného tuku. Také mléčné výrobky tráví "áčkaři" hůře. Pokud by však velmi zatoužili po mase, mohou si dát kuřecí nebo krůtí maso v malém množství.

Cesta ke štíhlosti

Nositelé krevní skupiny A přibírají zejména z plnotučného mléčných výrobků, z pšenice a výrobků z ní. Naopak, hubnutí u nich podporují rostlinné oleje, zelenina, jídla ze sóji a ananasu, který obsahuje bromelin podporující trávení. Své hubnoucí aktivity urychlí, pokud se vrhnou na klidné cviky jógy.

Pochutnejte si

Můžete si dopřát kapra, lososa, makrelu, pstruha, sardinky, pohanku, chléb ze sójové mouky, čočku, zelené fazolky, brokolici, červenou i žlutou cibuli, česnek, zelí, křen, mrkev, petržel, červenou řepu, špenát, sýr tofu, ananas, borůvky, citrony, fíky, grapefruit, meruňky, švestky, třešně, ostružiny.

Zapomeňte na

Měli byste se vyhýbat uzenému lososu, müsli, pšenici, celozrnnému chlebu, suchým fazolím, bramborám, paprikám, rajčatům, zelí, banánům, kokosovým ořechům, mandarinkám, mangu, pomerančům.

9. Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv redakce

KREVNÍ SKUPINA B

Příslušníci této krevní skupiny mohou jíst s mírou všechny druhy potravin. Měli by se však vyvarovat zvýšené konzumaci kuřecího masa. „Béčkařům“ jako jediným tělo dobře tráví mléko a mléčné výrobky.

Cesta ke štíhlosti

Nositelé této krevní skupiny hubnou z listové zeleniny, vajec, mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku a z masa. Své tělo by měli rozhýbat v bazénu, čímž příznivě podpoří své hubnutí.

Pochutnejte si

Dopřejte si jehněčí, králíka, zvěřinu, sýr cottage, lososa, ovesnou kaši, sóju, hrách, bob, brambory, papriku, brokolici, zelenou listovou zeleninu, cuketu, česnek, fenykl, chřest, kopr, křen, okurky, ananas, banány, hrozny.

Zapomeňte na

Měli byste se vyhýbat kachnímu a kuřecímu masu, špeku, šunce, plísňovým sýrům, zmrzlině, ječmenu, kukuřičné kaši a lupínkům, čočce, arašídům, sezamu, černým olivám, kokosovým ořechům, avokádu, dýni, pšeničným výrobkům (bagety, rohlíky), tofu a rajčatům. Absolutně nevhodné jsou pro ně destiláty, limonády a hlavně kolové limonády.

Archív
Autor: Archív

KREVNÍ SKUPINA AB

Většina potravin nevhodných pro skupiny A a B je nevhodná i pro nositele krevní skupiny AB. Jen rajčat se mohou najíst do sytosti.

Cesta ke štíhlosti

Pokud chtějí "ábečkáři" zhubnout, měli by výrazně omezit příjem masa, kukuřice, fazolí, pohanky a pšenice. Naopak hubnou po tofu, mořských rybách, listové zelenině, ananasu a mořských řasách. Prospěšné jsou pro ně relaxační cviky a joga.

Pochutnejte si

Dopřejte si tofu, ananas, mořské řasy, ovesné vločky, jehněčí, králíka, pstruha, tresky, sardinky, makrelu, kyselou smetanu, kefír, jogurt, sojový chléb, brambory, květák, brokolici, červenou řepu, kiwi, třešně, angrešt, citrony, fíky - čerstvé i sušené.

Zapomeňte na

Měli byste se vyhýbat červenému masu, drůbeži, pšeničným výrobkům, kukuřici, fazolím, parmezánu, máslu, mléku, sýrům s bílou plísní, zmrzlině, artyčokům, avokádu, ředkvičkám, banánům, mangu, paprice, kokosovým ořechům, pomerančům.

Sýr
Autor: Michal Protivanský

Autor: Nový čas pre ženy, lena