Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Užijte si léto: 7 tipů na horké sportovní novinky

8. června 2011 | 11:56

Proč chodit do tělocvičny, když je venku tak pěkné počasí? Využijte sluníčka a protáhněte si s rodinou těla na čerstvém vzduchu. Základem pro každý sport je kvalitní obuv. Blesk.cz vám poradí, kde s vámi vyberou ty nejvhodnější sportovní boty a představí novinky, s nimiž se vám bude hubnout do plavek snaději…

Nechte si změřit chodidla a vyberte si boty, které jsou pro vás nejvhodnější
Autor: Petr Merta
1. Vyšetření chodidel

K výběru bot, které vám při sportování dobře poslouží, se v poslední době používá profesionální přístroj Mizuno Precision Fit. Naboso si na něj stoupnete a přístroj oskenuje vaše chodidla, vyšetří nášlap při chůzi i běhu a pak vyhodnotí stav chodidlové klenby. Vyšetření se provádí v prodejnách se sportovním vybavením a personál vám na základě vyhodnocení pomůže vybrat boty, které jsou určeny přesně pro váš typ nohy včetně ortopedických vložek.

Cena: zdarma

Skákací brusle se hodí pro děti i dospélě - užijete si s nimi spoustu legrace
Autor: Petr Merta
2. „Sedmimílové“ boty

Jestli ve sportu rádi experimentujete a chcete se při něm pořádně pobavit, vyzkoušejte skákací boty. Pružiny umožní skákat opravdu vysoko a ještě při tom provádět akrobatické kousky. Na rozdíl od kolečkových bruslích nepotřebujete ke skákání hladký povrch. Boty jsou vhodné pro celou rodinu, při skákání si užijete zábavu a zároveň zpevníte postavu a spálíte spoustu kalorií. Při pořizování skákacích bot myslete i na chrániče a přilbu.

Cena: boty pro děti 5300 Kč, boty pro dospělé 8000 Kč

Skládací kolo je ideální pro jízdu městem
Autor: Petr Merta
3. Skládací elektrokolo

Ocení ho hlavně senioři a lidé, kteří mají problémy se srdcem a klouby. S tímhle ekologickým dopravním prostředkem můžete jezdit třeba na nákupy. Elektrokolo funguje na baterie, ale musíte na něm pořád šlapat, jinak nepojede. Maximální rychlost je 50 až 60 km za hodinu. Výhodou je, že ho snadno a rychle složíte a můžete ho tak podle potřeby přenášet.

Cena: od 24 000 Kč

Na celodenní výlet se hodí dávka energie v praktickém balení
Autor: Petr Merta
4. Musli do ruky

Sportovci potřebují kvalitní stravu, ne vždycky je ale na ni čas. Jestli chodíte na cvičení věčně hladoví, protože se nestíháte najíst, mějte u sebe cereální kousky musli, které obsahují vlákninu a ovesné vločky. Musli v kouskách můžete uzobávat během dne, aniž byste si ho museli odsypávat do misek a zalévat mlékem. Chutnou a zdravou svačinku si můžete dát buď s lískovými oříšky nebo zahradním ovocem. Musli do ruky seženete v prodejnách se zdravou výživou.

Cena: 28 Kč

Osobní trenér vám napoví, kdy máte při joggingu přidat
Autor: Petr Merta
5.Osobní elektronický trenér

Firma Adidas přišla na trh s novinkou s názvem Micoach, která vás trénuje při běhání. Skládá se z pásu, který vám na hrudníku snímá tepovou frekvenci, z čipu, který si vložíte do boty a z krokového senzoru na tkaničky měřícího dráhu nohy. Trenéra si připojíte přes telefon nebo MP3 přehrávač a na webových stránkách Adidas si zvolíte svůj tréninkový plán (jestli chcete při běhání hubnout, zlepšit kondici apod.). Pak už nasadíte do uší sluchátka, z kterých se vám při běhání ozývá nápověda. Trenér radí, jestli máte zvolnit nebo přidat tempo a udržuje vás tak ideální zóně, při které například nejvíc spalujete tuky.

Cena: 3200 Kč

Prstové boty kopírují klnebu chodidla a při chůzi či běhu šetří vaše záda i klouby
Autor: Petr Merta
6. Prstové boty

Fyzioterapeuti doporučují přirozenou chůzi naboso. To ale v běžném terénu často nejde, a z toho důvodu vyrábí firma Vibram FiveFingers boty, které umožňují chodidlům a celému tělu pohybovat se přirozeně. Prstové boty zlepšují plochou nohu nebo vybočené kotníky a posilují svaly chodidel a lýtek. Protože se v botách našlapuje přes špičku, šetří také vaše klouby a posilují bederní páteř. Prstové boty si můžete pořídit podle aktivit - na běháni, fitness, treking, horolezectví nebo cestování. Prodávají se ve velikostech 36 až 47.

Cena: 2490 až 3190 Kč

Závěsný systém TRX najdete v posilovnách, ale pořídit si ho můžete i na cvičení doma
Autor: Petr Merta

7. Funkční trénink TRX

Novinka, při které pracujete s vahou vlastního těla. Posiluje hluboké svaly a formuje postavu. Cvičení na závěsném systému TRX je vhodné pro začátečníky i zkušené sportovce a ocení ho i maminky po porodu, protože efektivně posiluje břišní partie. Na trénink TRX si můžete zajít do fitka, kde se cvičí s trenérem ve skupinkách, nebo si ho pořídit domů. Hodí se i na zahradu, kde si ho můžete zavěsit třeba na strom, nebo při cestování, protože se snadno přenáší a vy tak klidně cvičíte v hotelovém pokoji.

Cena: 2000 Kč


 


Autor: efr