Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Žhavá Sahara, unikátní oázy a luxusní hotely – to je dovolená v Tunisku

16. května 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Plánujete letní dovolenou a pořád nevíte kam vyrazit? Vydejte se do Tuniska. To dlouhodobě platí za jednu z nejbezpečnějších zemí severní Afriky. A platí to i po lednové revoluci. Není důvod nevyrazit do země, které se kvůli jejímu kulturnímu, historickému a přírodnímu bohatství přezdívá „perla severní Afriky“. Za branami moderních hotelových komplexů čeká unikátní koktejl žhnoucí Sahary, horských oáz a berberských vesniček.

V Tunisku se sice dají zajímavá místa počítat na tisíce, ale nejvíce turistů, kteří překročí hranice, vyráží do oblasti Hammametského zálivu. Nejznámějším je právě letovisko Hammamet se středověkou arabskou medinou starou více než 500 let, kde dnes turisté u stánků s tradičními koženými suvenýry pilují své umění smlouvat, popřípadě orientační smysl, protože ve spleti úzkých uliček aby se čert vyznal.

Jen pár kilometrů po pláži je to potom do Nabeulu, dalšího častého cíle turistů. A výčet těch nejoblíbenějších destinací z této oblasti by nebyl kompletní bez Sousse a Monatiru. Monastir navíc leží v blízkosti mezinárodního letiště, takže odpadá dlouhé přejíždění a cestování. Let z Česka trvá jen zhruba dvě a půl hodinky. Ráno nastoupíte do letadla a v poledne už ležíte pod slunečníkem na pláži.

Do žhnoucí Sahary na hřbetě velblouda

Bylo by ale chybou omezit se v Tunisku jen na pobyt na pobřeží. „Kdo nebyl alespoň na Sahaře, jako kdyby v Tunisku ani nebyl,“ glosuje to delegát cestovní kanceláře. Jednou z bran na Saharu je vesnička Douz, kterou obklopují první písečné duny. Ze stanoviště karavan na jejím okraji pak můžete do žhnoucí pouště vyrazit na hřbetě velblouda.

Na hodinku, na odpoledne, nebo na celý den. Záleží na vás. Na hlavu vám typickým způsobem uvážou červený šátek, a pokud si v první chvíli myslíte, že je to jen na efekt a pro fotografie, z omylu vás vyvede první fouknutí větru, které vám zatím nechráněný obličej zasype jemným saharským pískem. Pak už jen krátká instruktáž o tom, jak se držet, když si velbloud stoupá, a může se vyrazit.

Zatímco loni odtud vyráželo do pouště i tisíc turistů denně, letos je zatím sezona slabá. „Je to kvůli revoluci. Lidé se sem bojí jezdit,“ říká velbloudář, který už musel část svých velbloudů poslat hlouběji do pouště, část prodat, protože pro ně nemá uplatnění. „Jenže my bychom sem turisty nezvali, kdyby jim hrozilo nebezpečí. Problémy si nemůžeme dovolit!“

Vodopády uprostřed pouště

Ostatně podobně mluví většina obyvatel Tuniska, kde jsou příjmy z turistického ruchu podstatnou součástí místní ekonomiky. I dva Tunisané, kteří provozují unikátní kavárničku v horské oáze Taverza téměř na hranicích s Alžírem. Posedět je tady možné nad typickým silně slazeným mátovým čajem s piniovými oříšky a poslouchat přitom hukot nedalekého vodopádu. Kdo by se ho na Sahaře nadál…

Horských oáz je při hranicích s Alžírskem rozeseto bezpočet. Taverza patří k těm nejznámějším. Další známou horskou oázou je Chebika se zbytky římské vesnice a vesnička Mides obklopená hlubokými kaňony a průsmyky. Nejkrásnější jsou bezesporu po ránu. Jen se musíte přemluvit a na tenhle výlet, který se obvykle absolvuje v terénních džípech, vstát ještě za tmy.

Hannibalovo Kartágo a modrobílá vesnička

Ti, kteří vyrazí do Tuniska, by rozhodně neměli vynechat návštěvu hlavního města. Tunis leží na pobřeží a je zrcadlem dějin celé země. Najdete tady památky upomínající na staré Féničany, římské období, i éru francouzské nadvlády.

Nejznámější jsou pak ruiny slavného města Kartága, s lázněmi Antonia Pia, od kterých je krásný výhled na průzračné moře i na bývalý prezidentský palác obehnaný vysokou bílou zdí. Jen pár minut jízdy je to potom do modrobílé vesničky Sidi Bou Said. Ve spleti úzkých uliček tady můžete nakoupit suvenýry, kytičku jasmínu nebo posedět v kavárně s panoramatickým výhledem na moře a hlavní město a nechat se unášet pohodovou atmosférou Tuniska.

 

Inzertní sdělení:

Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky dovolená v Tunisku

 

Hotel Omar Khayam – Hammamet

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Jeden z nejoblíbenějších hotelů, známý pro svou krásnou a rozlehlou pláž, bohaté animační programy, živou atmosféru, dobrou kuchyni a pohodlné ubytování, je ideální místo pro všechny.



Hotel Houda Golf – Monastir

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Hotel s velice dobře fungujícím systémem all inclusive s výbornou stravou, zázemím a kvalitními službami. Doporučujeme všem věkovým kategoriím, včetně rodinám s dětmi.



Sangho Club - Djerba

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Díky kvalitním službám a vysoké oblibě je hotel zařazen do programu dětský klub Firáček s přítomností českého animátora pro děti během letních prázdnin. Doporučujeme rodinám s dětmi.

 



Diskuse ke článku
.
Související články