Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kouření v těhotensví: Jedovatější než heroin

Tabák je pro embryo toxičtější než heroin
27. července 2010 | 05:00

Neskutečných 20% žen v České republice kouří během celého těhotenství. Většinou si vůbec neuvědomují, co svému nenarozenému dítěti dělají. Uklidňují se mýty, že přestat naráz může představovat pro plod velký šok, případně tím, že jejich známá rovněž kouřila a dítě se narodilo v pořádku. Většina nemocí a negativních následků se však projeví až postupně, během dospívání či v dospělosti.

Cigarety snižují schopnost otěhotnět

Kouření ovlivňuje reprodukční systém ženy i muže. Muži kuřáci mají méně spermií, které jsou navíc méně kvalitní, pomalejší. Asi 20 % poruch erekce je způsobeno kouřením. Ženy kuřačky obtížněji otěhotní, zejména umělé oplodnění se u nich podaří jen zcela výjimečně. Častěji u nich dochází k usazení oplodněného vajíčka mimo dělohu.

„Ideální je proto přestat kouřit zhruba rok před plánovaným početím, a to platí jak pro muže, tak pro ženy,“ uvádí Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Tabák je jedovatější než heroin. Je nutné přestat ihned!

Tabákový kouř obsahuje řádově více než 4000 chemikálií, z toho je kolem 100 kancerogenních. Velká část těchto látek prochází placentou a bylo by tedy naivní domnívat se, že tabákový kouř nezpůsobuje vrozené vývojové vady. Pokud kuřačka zjistí, že je těhotná, měla by co nejdříve přestat.

„Jakékoli omezení nemá velký smysl, protože u tabákového kouře nemůžeme stanovit bezpečnou dávku, účinek řady látek je bezprahový,“ potvrzuje Králová. Tvrzení, že drogy by se neměly vysazovat najednou, se nevztahuje na kouření. Cigarety jsou totiž obsahují stovky toxických látek, a každá cigareta tak poškozuje plod.

„Samotný nikotin je tedy vždy lepší než cigarety, a pokud nedokážete přestat najednou, kupte si v lékárně některou z forem náhradní léčby – inhalátor, žvýkačku či náplast,“ radí Eva Králová z Centra pro závislé na tabáku. Pokud se ženě nedaří přestat kouřit, měla by požádat o odbornou pomoc, například jedno ze 30 center pro závislé na tabáku (www.slzt.cz).

Jak kouření ovlivňuje plod

- Plod trpí nedostatkem kyslíku, a tudíž chronickou otravou oxidem uhelnatým.

- Zúžení cév placenty a její předčasné odloučení.

Vliv na porod

- Pravděpodobnost spontánního potratu je přímo úměrná počtu kouřených cigaret.

- Porod mrtvého plodu je u kuřaček o 40 % vyšší v porovnání s nekuřačkami.

- Těhotenství kuřaček bývá kratší (asi o týden), častější je předčasný porod.

- Kouření zvyšuje pravděpodobnost syndromu náhlého úmrtí novorozence. Více než polovina těchto úmrtí souvisí s kouřením matky ve třetím trimestru.

Vliv na narozené dítě

- Kuřačky méně často kojí a pokud kojí, kojí kratší dobu a mají méně mléka.

- Děti se rodí s nedozrálými orgány. Mají nižší porodní hmotnost (asi o 250 g!) s trendem k menšímu obvodu hlavičky.

- Hrozí o 30 % vyšší riziko rozštěpu rtu i patra. Dále pak vrozené vývojové vady, které souvisejí s drobnými cévami – především anomálie prstů na ruce.

- Abnormality urogenitálního traktu (močové a pohlavní ústrojí) jsou o 20 % častější.

- Alergie a různé nemoci, které se projeví během dospívání či v dospělosti

Těhotnou ženu, která kouří, nelze v rámci trestního práva postihnout

Zákon nenarozené dítě nijak nechrání. Matka, která v těhotenství kouří, tak činní výhradně na svou zodpovědnost a nikdo ji v podstatě nemůže donutit přestat. „Pokud by však po porodu bylo prokázáno, že jsou vady způsobeny výhradně kouřením a ničím jiným, mohla by po ní pojišťovna požadovat úhradu nákladů na léčení dítěte a jeho případnou hospitalizaci. V praxi je však obtížné vyloučit, či nemohlo být poškození plodu způsobeno i jinými faktory,“ uvádí advokát Miroslav Zeman.

Pomoc můžou sociální pracovníci

Odbor péče o děti nevede registr těhotných matek, a tak může zasáhnout až po porodu. Na těhotnou kuřačku ovšem může upozornit otec či někdo z rodiny. „Pokud by se na nás druhý rodič s tímto problémem obrátil, můžeme s matkou promluvit a pokusit se o nápravu. To znamená. že se snažíme s rodinou spolupracovat, nikoliv ji postihovat,“ říká Jitka Köcherová, vedoucí Odboru sociálních věcí z Prahy 6.

„V případě, že se matce narodí kouřením postihnuté dítě, například s astmatem, a matka ani po upozornění sociálních pracovnic kouřit nepřestane, může jí být dítě odebráno z péče,“ upozorňuje Zeman. V praxi k tomu ovšem často nedochází.

Syndrom náhlého úmrtí dítěte
Jedná se o úmrtí, k němuž dojde během prvního roku života bez zjevné příčiny: dítě - většinou v noci - přestane dýchat. V mozku je omezen vývoj receptorů citlivých na nízkou hladinu kyslíku, které by dýchání „nastartovaly“.

Myslíte si, že by měly být matky za kouření v těhotenství trestány? Jaké tresty navrhujete? Je podle vás napomenutí sociálky účinné? Řekněte nám váš názor v diskuzi pod článkem.

Autor: tk