Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

VIDEOškolka: Jak naučit dítě plavat?

11. června 2010 | 05:03

Léto je tady a s ním sluníčko, výlety a koupání. Umí vaše dítě plavat? A nechtěli byste ho to naučit? S Bleskem se dozvíte, jak začít, kolik vás to bude stát peněz a co všechno je dobré si pořídit, než začnete s první lekcí.

Odborníci se nemohou shodnout na tom, kdy vůbec s lekcemi plavání začít. Jedni tvrdí, že by se dítě s vodou mělo seznamovat už v batolecím věku. Jiní říkají, že dřív než ve čtyřech letech se stejně plavat nenaučí. Nejlepší věk je ale kolem 2,5 let. „Jak rychle se naučí plavat, je vždycky individuální. Záleží na věku a šikovnosti dítěte,“ řekla Blesku instruktorka Lucie Marková ze společnosti Maternity care.

Video se připravuje ...
Naučte své dítě plavat s pomocí naší videoškolky plavání • VIDEO: Blesk.cz - Valenta Vít, Hudba: Yellow

Hrajte si

Udržet pozornost dětí není jednoduché, proto by se měly učit především formou hry. Na to jsou dobré všelijaké učební pomůcky – nadlehčovací pásky, kroužky, desky a plováky. Pozor ale na nekvalitní výrobky z tržnic, které mohou obsahovat nebezpečné ftaláty. „Nikdy nepoužívejte na učení nafukovací rukávky nebo plavecký kruh. S rukávky dítě nemůže pořádně připažit a z plaveckého kruhu může vyklouznout,“ připomíná instruktorka plavání Eliška Davidová. Nebezpečnou možností jsou také kruhy s křížem pro batolata. Sedící dítko se může překotit a v popruzích se zamotat.

Zažeňte fobie

Strach z vody není výjimečný ani u dospělých, ale děti jej překonají o něco snáz. Začněte tím, že několikrát obejdete bazén kolem dokola společně. Poté dítě přimějte, aby to zkusilo samo. Pokračujte sednutím na okraj bazénu a postavením na schůdky, až dospějete k tomu, že dítě bude moci ve vodě stát. K plavání už bude jen krůček.

Kde vaše dítě naučí plavat

Město Klub Délka lekce Cena lekce
Praha 6* Bublinka 30 minut 450 Kč
Praha 1* Škola plavání Davidová »13« 45 minut 350 Kč
Čestlice Maternity care 30 minut 275 Kč
Karlovy Vary* Baby studio 30 minut 180 Kč
Olomouc* Olomoucké káče 30 minut 170 Kč
Ostrava* Plavecký klub Bonifác 45 minut 160 Kč

*Kurzy začínají v září a v lednu

Autor: Jitka Pekařová, hto