Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Děti umí s počítačem, ale zavázat si tkaničku nedokáží!

Děti v předškolním věku dokáží většinou obsluhovat počítač, ale neumějí plavat, jezdit na kole nebo si zavázat tkaničku.
22. ledna 2011 | 07:02

Klasické milníky v životě dítěte jako první zoubek, první krůčky, jízda na kole nebo plavání nahrazují ty digitální. Dle výzkumu děti předškolního věku dokáží obsluhovat počítač, surfovat na internetu nebo telefonovat mobilem. Zavázat tkaničku je ale naopak pro mnohé nepřekonatelný problém. Na vině jsou hlavně rodiče, kteří počítač a televizi používají jako chůvu.

Problémy spojené s technologizací společnosti, se kterými se potýkají hlavně dospělí, jako je například odloučení od okolí a uzavření se za obrazovkou počítače, přecházejí i na děti. Rodiče je raději kvůli nedostatku času nebo lenosti posadí před obrazovku, namísto toho, aby rozvíjeli jejich fyzické dovednosti. O výzkumu informoval britský DailyMail.

Dětská psycholožka Sue Palmer je přesvědčená, že na dítěti může digitální komunikace zanechat vážné stopy. „Zvyknou si na rychlou a zprostředkovanou komunikaci a nenaučí se do ní vložit emocionální úsilí, které je nezbytné pro opravdové vztahy,“ tvrdí. „Potřebují si hrát s opravdovými lidmi,“ dodává.

Smartphone ano, tkanička ne

Ve studii například stojí, že 23 procent dětí ve věku mezi druhým a pátým rokem umí jednoduše volat s mobilem. Čtvrtina se dokáže pohybovat po internetu. Jednomu z pěti dětí nedělá problém obsluha smartphonu nebo dokonce tabletu jako je iPad! Celých 73 procent předškoláků umí ovládat PC myš.

Ale v oblastech „skutečného“ světa dostáváme o dětech úplně jiný obrázek. Jen polovina z nich znala svou adresu a třetina dokázala napsat celé své jméno. Děsivé je, že jen 11 procent si dokázalo samo zavázat tkaničku na botě!

Tam Fry z Národního fóra pro obezitu k problému, že 2 z 10 děti neumí plavat ani jezdit na kole říká: „Fyzická aktivita, kterou děti tak moc potřebují, se začíná nacházet na cizí půdě.“ Rodiče, kteří nemají dostatek času, být s ratolestmi venku, je raději vidí doma v bezpečí před obrazovkou. „Stále větší počet rodičů vidí v počítačích a elektronice zařízení na hlídání dětí,“ říká zase mluvčí společnosti AVG Tony Anscombe.

Autor: Jan Jedlička, INT, apk