Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zbavme se molů!

Fotografie
15. září 2009 | 13:53

Hned po komárech jsou to ti nejprotivnější malí tvorové s křídly, které známe. Bohužel narozdíl od bzučivých příbuzných se jich nezbavíme jen plácnutím. Jak tedy na ně?

Každá hospodyňka, která je zahlédne doma v kuchyni, špajzu, nebo šatní skříni, snad ze všeho nejdřív pomyslí na to, že to ona by nejraději byla na mol. Zase další uklízení a vyhazování nových potravin a věcí!

Moli jsou nezvaní hosté, kteří se dokážou nastěhovat prakticky do každé místnosti vašeho domova. Dělíme je na šatní a potravinové. A na každý druh platí jiné triky.

Mol šatní

Žijí nejraději ve vlhkém a temném prostředí. Také se usídlí spíše ve věci, kterou dlouho nepoužíváte. Protože se zabydlí nejčastěji v šatníku, nejsou příliš hákliví na změny počasí a libují si prakticky ve všem.

Jak jim předejít?
Často provětrávat oblečení, zvláště pak zimní bundu během léta, peřiny v peřiňáku, šály, čepice... Nejlepší je ale tyto věci na sezonu schovat do uzavřených pytlů. Také pokud rádi nakupujete v secondhandu, dávejte si pozor, abyste oblečení důkladně vyprali a uschovali. Kromě přeskládávání můžete zvolit i chemické cesty a zakoupit molopudné přípravky. Připravte se ale na to, že by mohlo oblečení chemií načichnout. Snad nejlepším řešením je do látkového pytlíčku nasypat nadrcenou levanduli a zavěsit na ramínko. Také zabírá nastrouhané mýdlo.

Mol potravinový
Potravinových molů je více druhů. Jedni se raději usazují v mouce, kde vytváří typické pavučinky, další raději holdují kakau a oříškům. To, že takového mola doma máte, poznáte v mnoha případech tak, že vám začnou lézt housenky po stěnách a stropu.

Jak jim předejít?
Ve většině případů si ho už koupíte v obchodě. Případně se může stát, že k vám lítá od sousedů - třeba světlíkem. Takže předejít jeho usazení v kuchyni, či špajzu se vlastně nedá. Můžete jen dělat vše pro to, aby se nazačal množit. Nejlépe prý funguje zavěsit věneček chmelu do skříněk, nebo místnosti. Další možnost představuje využití chemických prostředků, jako mucholapek, které lákají moly na feromony. Ty se ale musí měnit a proces stále opakovat. Nejlepší je však od samého začátku vše skladovat ve skleněných a uzavřených dózách.

Kde všude můžete moly najít?
Ne vždycky se mol může uhnízdit na místě, kde bychom ho hledali. I když platí, že mol nemá rád čisté prostředí, může vajíčka naklást i do pracího prášku! Narozdíl od toho, místo, které je vždy špinavé, ale mola bychom tam nehledali, je vak u vysavače. Mol ale opravdu není vybíravý a pokud se proti němu dobře bráníte, najde si například i špejle, párátka či knížky. Pokud si vaše dítě rádo hraje s míčkem 'hakisakem', tak i ten občas zkontrolujte. Snad nejpodlejší ale je, když se vám usídlí za tapetou. Hledejte prostě opravdu všude!

Víte, že?
- Samice na jedno místo nakladou až 300 vajíček.
- Vaše skříně neplení motýlci, ale jejich housenky.
- Barva housenek je bílá, ale někdy i načervenalá a nazelenalá. Měří až 2 cm.
- Doba vývoje je od 6 měsíců do 9 let.

Autor: am
Klíčová slova: mol, rady
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...