Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kolínský den pro střídavou péči - rostoucí zájem veřejnosti

Dny střídavé péče v Kolíně
5. září 2009 | 00:39

Stánek se žlutou střechou na Karlově náměstí v Kolíně a otázka, na kterou se nedá odpovědět jinak než kladně: "Myslíte si, že dítě potřebuje oba rodiče?" Sdružení bojující za střídavou péči nasbírala po celé republice již více než 2 tisíce podpisu.

Kolín byl prvním a zatím jediným menším městem, kde se tento Den pro střídavou péči konal (předtím to byla minimálně krajská města a Praha), přesto to na jeho kvalitě nijak neubralo, ba spíše naopak.

Ve srovnání se stejným dnem, pořádaným na konci června v Liberci, bylo vidět rostoucí vliv obou sdružení i zájem veřejnosti.

Městem projížděla dodávka s velkým bannerem upozorňujícím na Den pro střídavou péči a stejně jako při předvolebních mítincích zvoucím Kolíňáky i návštěvníky města k prohlídce stánku na rohu Karlova náměstí tlampačem.

Film Střídavka je o tom, že to funguje
Autor: hop


Rovněž u stánku bylo velmi rušno a i když byl obsazen výrazně početněji nežli tomu bývalo dříve, mnozí aktivisté sdružení sotva stačili reagovat na velký zájem veřejnosti, takže se stávalo, že se na podpis vyvářela občas i kratší fronta.

I členové jednotlivých sdružení (Spravedlnost dětem, K213) tentokráte neváhali přijet do Kolína i ze vzdálených míst, např. z Moravy a samozřejmě spousta z nedaleké Prahy a okolí, takže jich v Kolíně mohlo být celkem až kolem dvaceti, což na tam malé město už je rozhodně vidět.
Stovky sebraných podpisů (opět většinou žen) pak výmluvně svědčily o tom, co si o střídavé péči ve své většině česká veřejnost myslí a hlavně že je úplně někde jinde nežli státní orgány, které tuto problematiku mají v popisu své práce.

K dokumentaci této skutečnosti jsme na závěr Dne pro střídavou péči v Kolíně učinili i malý pokus - v pět odpoledne jsme si stoupli před budovu, v níž se nachází kolínská sociálka (na protější straně téhož náměstí) a kdy její pracovnice vycházely z práce a žádali jsme je o podpis pod petici za střídavou péči jako všechny ostatní obyvatele města.

Rozdíl byl ovšem tak markantní, že by ho neviděl jen slepý.

Z těch asi dvaceti úřednic, které tou dobou vyšly z radnice - a byla mezi nimi i jejich vedoucí - jedna jediná - pochopitelně ta nejmladší a úřadem dosud nezdeformovaná - zareagovala aspoň přibližně tak, jako ostatní občané Kolína - že něco odpověděla, na něco se zeptala a nepodepsala s omluvou, že velmi spěchá.

Všechny ostatní se odmítly vůbec seznámit s tím, co se po nich chce, odmítly si převzít i nabízené tištěné informace ke střídavé péči a ignorantsky utekly rychle z dosahu kamer i nabízených informací.

Nicméně, zvědavost jim asi nedala, a tak několik z nich, včetně jejich vedoucí, přišlo - rádoby inkognito - na promítání filmu Střídavka do restaurace Harmonie (mimochodem kousek nad soudem) a zúčastnily se tam i pofilmové diskuse.

Jen pro informaci : Další Dny střídavé péče se plánují na 8. září do Bratislavy (první zahraniční akce) a 22. září do Hradce Králové.

Jiří Fiala, www.k213.cz



Autor: hop